Elfstedentocht 1963

Enquête W.Abma

Naam: Wiepkje J. Abma
Woonplaats: aan boord Lyts Bigjin, Oppenhuizerweg, Sneek
Leeftijd: 20
Beroep: Jachtbouwer
Starttijd: 5.45 uur
Finish: 21.15 uur
Rijtijd: 15.30 uur

Wiepkje Johannes (Joop) Abma had al heel wat tochten gereden voor hij zijn Elfstedendebuut maakte. Hij was lid van een voetbalclub, maar volgde geen speciale trainingen. Zelf schatte hij dat hij ongeveer 200 kilometer had geschaatst voor hij aan de klus tussen Leeuwarden en Leeuwarden begon. Hij reed op noren en arriveerde om 12.30 uur in Bolsward, waarna hij om 18.15 - dusbijna zes uur later - Barthlehiem bereikte. Hij had alleen tussen parrega en Bolsward een inzinking. De twintigjarige jachtbouwer uit Sneek arriveerde om kwart over negen 's avonds al op de Groe Wielen in gezelschap van Jacob Reen, die ook uit Sneek kwam en Brouwer uit Groningen. Net als alle uitrijders werd hij bedolven onder de felicitaties.

Hij meldde de volgende bijzondere herinneringen aan George Schweigmann:
De prachtige service die kleine meisjes en jongens gaven in de dorpen. Ze stonden met schijfjes sinaasappel en zuurtjes in de hand om ze ons te geven. Hulde. De vraag van een wedstrijdrijder aan een Woudsender in Woudsend: ‘Hoe ver is het nog naar Bartlehiem?'
Hij meende het.
De steun van de posten tussen het beruchte stuk Bartlehiem - Leeuwarden. Ze liepen soms een heel eind met ons mee, om ons de weg te wijzen. De hulp op de ‘Grote Wielen’ van de mensen in het paviljoen. Ze droegen ons naar het gebouw. Ze bonden de schaatsen onder weg.  Ze vroegen of je iets mankeerde etc.

Bovenkant van de pagina