Elfstedentocht 1963

Enquête S.Arendz

Naam: Siebe Arendz
Woonplaats: Kraenlânswei 40, De Veenhoop
Leeftijd: 22
Beroep: veehouder
Starttijd: 6.40 uur
Finish: 22.00 uur
Rijtijd: 15.20 uur

Siebe Arendsz was lid van de korfbalclub Altijd Kwiek in De Veenhoop en dat was hij meer dan dertig jaar later nog steeds. Hij was wel inmiddels erelid geworden. In de aanloop naar de 12e Elfstedentocht had hij de Ronde van Spannenburg en de Zesgemeententocht gereden. Hij begon zijn eerste Elfstedentocht op Viking noren en arriveerde om 13.30 uur in Bolsward. Om kwart over zes was hij in Barthlehiem, waar hij twee uur later weer terug was. Lichamelijke problemen had hij niet, hoewel hij zonder bril reed, maar hij werd niet sneeuwblind. Zware inzinkingen had Siebe ook niet, maar tussen Barthlehiem en Leeuwarden werd hij gekweld door hevige dorst.

Hij had niet geaarzeld om in te schrijven, want 'als een ander het kan, kan ik het ook.' Hij kreeg veel gelukwensen en werd door de ijsclub in De Veenhoop gehuldigd na afloop van de ledenrijderij, waar hij samen met zijn neef Henk Arendsz (die als zesde in de wedstrijd eindigde - red.) en de kampioenen van de gemeente Smallingerland in het zonnetje werd gezet. Siebe Arendsz startte ook in de drie volgende Elfstedentochten en haalde zo in totaal vier kruisjes.

Zijn verslag van de gebeurtenissen:
Ongeveer bij Bolsward vormden we een groepje van een man of 10. De helft ongeveer Friezen, anderen misschien Hollanders of uit andere provincies. Vreemden werden kameraden. Als het ijs het toeliet reden we vaak tegen de wind in achter elkaar, elkaar opduwend. We kregen onderweg gratis soep in Witmarsum en chocolademelk en op vele andere plaatsen warm drinken.

Op de terugtocht uit Dokkum stonden er in Birdaard tientallen, hoofdzakelijk jeugdige toeschouwers die mij een zakje suikerklontjes wilde geven. Hoewel ik nog genoeg bij me had heb ik voor het fatsoen toch maar een zakje aangenomen. De mensen waren overal zeer behulpzaam. Zeker een pluim waard.

* Siebe Arends finishte om tien uur 's avonds in een groep van dertien man.

Bovenkant van de pagina