Elfstedentocht 1963

Enquête K.Betten

Naam: Klaas Betten
Woonplaats: Omval 33, Alkmaar
Leeftijd: 22
Beroep: Inseminator bij een runder K.I. vereniging
Starttijd: 6.40 uur
Finish: 22.00 uur
Rijtijd: 15.20 uur

Klaas Betten startte zijn voorbereiding al in de herfst met een zondagse conditietraining van een paar uur. Toen er geschaatst kon worden freed hij drie Noordhollandse toertochten van telkens zo'n vijftig kilometer lang. In de Elfstedentocht reed hij op Ballangrud noren. Om kwart over één was hij in Bolsward, om half zeven passeerde hij Barthlehiem waar hij anderhalf uur later weer terug was. Hij schaatste met een bril op, want hij was brildragend. Lichamelijke ongemakken had hij onderweg niet en inzinkingen gingen ook aan hem voorbij. Hij ging naar Friesland omdat hij nog nooit eerder de kans had gehad om aan een Elfstedentocht mee te doen. Hij was 22 jaar en in 1956 nog te jong om in te schrijven.

Hij schreef aan George Schweigmann:
Leuke ervaringen heb ik zeker opgedaan in de Elfstedentocht. Ten eerste al het gastvrije onthaal bij dr. Van der Klauw, Bildtsestraat 36 te Leeuwarden, dat op zich vond ik al iets geweldigs.

Dan het enthousiasme van de mensen langs de route. Na aankomst was iemand zo vriendelijk om mij per auto naar het Beursgebouw te brengen om mijn kaart daar in te leveren en van daar bracht hij mij naar het adres waar ik al een nacht gelogeerd had. Eerst had deze mijnheer het adres nog voor  mij opgezocht in het telefoonboek waar ik naar toe moest, want ik kon daar niet meer opkomen.

Deze mijnheer kwam zelf uit Amsterdam en dat hij dit voor mij deed vond ik iets geweldigs. Mijn verloofde heeft een plakboek gemaakt van allerlei krantenknipsels over de Elfstedentocht 1963.

Hoe reageerde uw omgeving op uw succes?

Ik ben gehuldigd door de ijsclub uit mijn omgeving en moest vele felicitaties in ontvangst nemen. Het plaatselijke dagblad heeft er geen notitie van genomen.

Bovenkant van de pagina