Elfstedentocht 1963

Enquête W.Brouwer

Naam: Willem K. Brouwer
Woonplaats: Groningen
Leeftijd: 21
Beroep: medisch student
Starttijd: 6.10 uur
Finish: 21.15 uur
Rijtijd: 15.05 uur

Willem Brouwer was lid van de Groninger studentensportvereniging Donar. Hij deed aan droogtraining voor het schaatsen en deed slechts af en toe conditietrainingen.  Hij maakte zijn Elfstedendebuut op hoge Viking noren en kwam om 12.30 uur in Bolsward aan. Om zes uur passeerde hij Bartlehiem. De 21-jarige student liep al een jaar lang rond met het plan om in de eerstvolgende Elfstedentocht van start te gaan. 'Het zou dus onsportief zijn van dit plan af te zien, alleen omdat het wel wat zwaar zou kunnen worden,' schreef hij.

Ondanks zijn tekort aan conditietraining reed hij probleemloos naar Leeuwarden.

Hij schreef aan George Schweigmann:
Ik vind het rijden van een Elfstedentocht een geweldig mooi avontuur. Het starten in de duisternis is op zichzelf al een belevenis. Het wordt dan geleidelijk lichter. De pikzwarte schimmen beginnen wat meer op menselijke gedaanten te lijken. Toch gedurende de hele tocht bleven ze erg onpersoonlijk voor me. Een duidelijk gezicht heb ik niet gezien.

Van de toeschouwers heb ik veel hartelijkheid ontvangen. Dat was mooi. Op de Fluessen, bij een tentje, trok een vrouw m’n bontmuts wat dieper over de oren, m’n oorlelletjes kwamen er namelijk net onderuit. Ik kreeg gedurende de hele tocht geregeld wat toegestopt. Vooral stukken fruit en hete chocolademelk. Op de terugweg van Dokkum naar Bartlehiem, in Birdaard geloof ik, kreeg ik van iemand twee grote stukken sinaasappel, toen had hij niets meer. Daarvoor meende hij zich te moeten verontschuldigen.

Het meest barre van de tocht waren de laatste kilometers van Bartlehiem naar de Grote Wielen. Hoe de finish er eigenlijk uitzag heb ik toen niet gezien. Later ben ik er nog eens op klaarlichte dag wezen kijken, en ik zag dat het daar heel anders was, dan ik me het toen in de duisternis voorstelde.

Bovenkant van de pagina