Elfstedentocht 1963

Enquête D.Faber

Naam: Doeke L. Faber
Woonplaats: Dijken 18, Langweer
Leeftijd: 19
Beroep: Scholier B.H.L.S. te Leeuwarden
Starttijd: 6.05 uur
Finish: 22.05 uur
Rijtijd: 16 uur

Doeke Faber deed aan een wedstrijd mee en trainde één keer in de week voor de Elfstedentocht. Hij schaatste op noren en kwam om 12.40 uur in Bolsward aan. Om zes uur passeerde hij Bartlehiem. Doeke raakte niet geblesseerd en kende ook geen zware inzinkingen. Hij had inschreven om deel te nemen aan 's werelds grootste schaatsevenement' en om te kijken 'of mijn geharde body het aankon.'

De reacties op zijn succes waren overweldigend. Hij werd bedolven onder de felicitaties en op de school werd hij gehuldigd door het schoolbestuur en de schoolvereniging.

Doeke Faber zou een internationale carrière maken. Hij studeerde af aan de Iowa State University in de Verenigde Staten en werd daarna hoogleraar aan de Purdue University in Indiana. Hij keerde terug naar Nederland en gaf les aan Nijenrode. de Vrije Universiteit in Amsterdam en die van Wageningen en Maastricht. Dr. Faber werd president van de International Association of Hortical Producers en de vereniging van Nederlandse bloementelers. Als voorzitter van de nationale sierteeltorganisatie verzorgde hij de bloemenpracht in de Nieuwe Kerk in Amsterdam tijdens het huwelijk van prins Willem Alexander (ook Elfstedenrijder) en Maxima Zorreguieta*.

*Gegevens uit Elfstedentocht 1963 - Johannes Lolkama (2013)

Zijn eigen belevenissen vatte hij kort samen:
De mensen waren de eerste helft van de tocht nogal passief. Men riep of juichte niet. Misschien onder de indruk? Doch na Bolsward kregen we in elke plaats een warm applaus en luid gejuich en kregen we suikerklontjes , chocolademelk, sinaasappelen, appelen enz.

Zeer hartelijk was men overal. Trouwens de hele tocht is voor mij een leuke ervaring geweest.

Mocht u verdere inlichting, wensen omtrent de tocht dan ben ik steeds tot uw dienst bereid.

Bovenkant van de pagina