Elfstedentocht 1963

Enquête F.L.de Groot

Naam: Frits Lodewijk de Groot
Woonplaats: Mantgum 84 (Fr.)
Leeftijd: 20
Beroep: Timmerman
Starttijd: 6.10 uur
Finish: 22.15 uur
Rijtijd: 16.05 uur

De 20-jarige timmerman Frits de Groot had niet veel tijd om zich voor te bereiden op de Elfstedentocht. Hij was nog maar net thuis uit Nieuw-Guinea, waar hij tijdens zijn militaire dienst was gestationeerd. Terug uit de tropen arriveerde hij in Nederland in de meest bizarre winter van de laatste eeuw. Hij had nog net tijd om een toertocht van 60 kilometer te schaatsen en moest toen al zijn spullen pakken om naar Leeuwarden te gaan en zich aan te melden voor zijn Elfstedendebuut. Frits was lid van een kaatsvereniging, maar had verder geen sportieve activiteiten.

Zijn oudste broer wilde graag starten in de Elfstedentocht en vroeg Frits om met hem mee te gaan. Maar de broer stapte in Hindeloopen van het ijs. 'Ik voelde me nog zeer fit en heb alleen door gezet,' verklaarde Frits.

Om tien over zes 's ochtens verliet hij garage De Boer en om 22.15 uur was hij op de Grote Wielen. Hij schaatste op noren en kwam om 13.30 uur in Bolsward, waarna hij vier uur en driekwartier nodig had om Bartlehiem te bereiken.  Hij had geen enkel probleem met zijn conditie en bleef ook gespaard van blessures. Twee dagen na afloop was hij weer helemaal hersteld. Zijn omgeving reageerde zeer lauw op zijn prestatie.

Zelf meldde hij:
De leuke herinnering die ik aan de Elfstedentocht heb is dat de mensen erg behulpzaam waren bij bruggen en andere obstakels en dat mij onderweg door de bevolking ontzettend veel is aangeboden.

Bovenkant van de pagina