Elfstedentocht 1963

Enquête M.Immink

Naam: M. Immink
Woonplaats: Weteringweg 139, Nieuw Vennep
Leeftijd: 34
Beroep: landbouwer
Starttijd: 6.10 uur
Finish: 22 uur
Rijtijd: 15.50 uur

M.Immink kwam best voorbereid aan de start. Hij schaatste ongeveer 400 kilometer in tochten en op de ijsbaan, maar lid van een sportvereniging was hij niet. Hij was wel een Elfstedenveteraan, want in 1954 en 1956 was hij ook present. Om tien over zes verliet hij garage De Boer, waar de start van de toerrijders plaats vond, en om 12 uur kwam hij op zijn Viking noren, model Broekman, in Bolsward aan. Zes uur later was hij in Bartlehiem. Hij kwam zonder blessures in Leeuwarden, want de lichte schaafwonden op zijn scheenbenen als gevolg van valpartijen, telde hij niet mee. Het duurde wel een tijd voor hij weer helemaal de oude was, want na een week had hij nog steeds last van stijve beenspieren. Toch had hij tijdens de tocht slechts van één zware en enkele lichte inzinkingen last.

Dat het een zware tocht was, deed hem niks. Hij zei: 'Het is nou eenmaal een Elfstedentocht en dat zegt genoeg.'

Immink noteerde over zijn eigen ervaringen:
Daar deze tocht voor mij veel waarde heeft gekregen zou ik in het bezit willen komen van een foto. Langs de route zijn we vaak gefotografeerd. Is het mogelijk dat u misschien hier voor kunt zorgen?.

Veel leuke ervaringen heb ik niet opgedaan, maar wil wel in het kort mijn relaas schrijven van de Elfstedentocht.

Ben vlot van start gegaan alleen, op de methode rijden van vuisten naar voren en recht op rijden tegen het vallen. Ik was ca. 7.45 uur in Sneek, via IJlst naar Sloten waar de zon op kwam. Ik hield mijn gezicht rijp vrij en mijn tricot goed schoon.

Terug naar Woudsend op het meer zag ik de grote meute rijders aankomen en ben toen zo hard mogelijk gaan rijden om die vooral voor te blijven.

Toen later heb ik een rijder ingehaald waarmee ik de rest van de tocht gereden heb (Jan Huttinga).

Van Stavoren naar Hindeloopen en Workum was naar omstandigheden redelijk. De wind werd sterker en de sneeuw ook. Om 12 uur in Bolsward. We hebben toen tegen elkaar gezegd: 'Om 12 uur hier dus 7 uur in de Grote Wielen.'

Onze mentaliteit liet ons niet in de steek. De route naar Witmarssum was niet best, maar tot Harlingen verder was wel te doen. Tot Franeker vrij vlot, maar erg veel last van schaatsende jeugd. Wij kunnen ons het geval Paping goed voorstellen.

Bij Bartlehiem een goede inzinking, maar met een goede maat er zo  weer bovenop.

Om ca 7 uur Dokkum en toen voor het windje, wat zijn we hier vaak geduikeld vanwege de dwarse sneeuwslierten.

Van Bartlehiem naar de Grote Wielen: het ergste was geweest dachten we, maar wat was dat een marteling. Toch wilden we er komen, hadden we de schaatsen maar afgedaan en gaan lopen dat had ons ca 1 uur gescheeld. Aan de finish om 10 uur en na onderzocht door de dokter vlug naar de Beurs waar we enthousiast ontvangen werden.

Bovenkant van de pagina