Elfstedentocht 1963

Enquête W.Jansma

Naam: Willem Jansma
Woonplaats: Hoogebeintum 8 ( Fr)
Leeftijd: 22
Beroep: veehouder
Starttijd: 6.30 uur
Finish: 20.55 uur
Rijtijd: 14.25 uur

Met een rijtijd van 14 uur en 25 minuten behoorde Willem Jansma tot de snelle toerrijders. Toch had hij voor de Elfstedentocht niet veel geschaatst. Geen tochten in elk geval, maar hij ging wel naar de ijsbaan om er rondjes te draaien. Willem was lid van de wielerclub De Friese Leeuw. Hij schaatste op Viking noren en kwam om 12.15 uur in Bolsward, waarna hij om zes uur Bartlehiem passeerde. Grote of lichte inzinkingen had hij nauwelijks en blessures liep hij niet op. Hij deed mee aan zijn eerste Elfstedentocht omdat hij absoluut een kruisje wilde halen. Zijn eerzucht was zijn belangrijkste drijfveer.

Over zijn belevenissen op deze dag schreef hij:
M’n start was ongeveer 6.30 uur. Slecht ijs tot aan Sneek toe. Toen werd het licht en het ijs ook beter. In IJlst ontmoette ik een toerrijder uit Nijlân ( Fr.) Waar ik mee reed tot aan Harlingen toe. Het zware en slechte weer kwam pas van Workum tot Bolsward. In Parrega hebben we iets genuttigd in een tent. 12.15 ongeveer in Bolsward. De banen werden steeds slechter. Tenslotte kwamen we in Harlingen, waar mijn mederijder het welletjes vond.

Om 3 uur kwam ik met een ploegje in Franeker aan. We waren toen al ongeveer bij de eerste 20 toerrijders. Van Franeker naar Bartlehiem was het ook al bijzonder slecht. Ongeveer 6.15 was ik in Birdaard waar mijn schoonzus een sinas voor me kocht.

Van Bartlehiem tot aan Dokkum heb ik alles alleen gereden. Hier was het ijs prachtig maar er stand een sterke N.O. wind. In Dokkum werd ik spontaan toegejuicht. Toen terug naar Birdaard waar ik vlakbij woon. Dus allemaal bekenden. Daar heb ik even gezeten en nog wat drinken en sinaasappels gekregen toen is mijn broer meegegaan tot aan de finish. Dit was wel het slechtste gedeelte van de tocht, maar toen lokte de finish ook geweldig en door de morele steun van m'n broer kwam er dan toch met nog enkele toer-en wedstrijdrijders.

De finish was prachtig vond ik. Heerlijk zoet. Om 5 voor 9 was ik aan en was nog aardig fit en de achtste toerrijder. (

Een burger heeft ons toen zonder enige vergoeding met z’n auto naar de Beurs gebracht om ons af te melden. Ik vond het een bijzonder mooie, maar eerlijk gezegd ook een moeilijke tocht.

P.S. Van mijn vrienden kreeg ik nog een prachtige herinnering n.l. een mooie grote beker.

Bovenkant van de pagina