Elfstedentocht 1963

Enquête D.de Jong

Naam: Doeke de Jong
Woonplaats: Warstiens bij Warga
Leeftijd: 20
Beroep: leerling Hogere landbouwschool
Starttijd: 6.05 uur
Finish: 22.05 uur
Rijtijd: 14 uur

Doekede Jong was twintig jaar toen hij aan zijn eerste Elfstedenavontuur begon. Hij studeerde in Wageningen. In de aanloop naar 18 januari schaatste hij de Hennarderadeeltocht van 80 kilometer en trainde hij regelmatig. Hij was lid van een ijsclub. Op zijn noren kwam hij omkwart voor één in Bolsward en bereikte hij om 6 uur Bartlehiem. Echte problemen had hij niet onderweg. Alleen zijn hakken deden een beetje pijn toen hij op de Grote Wielen kwam. Hij had zich ingeschreven omdat de Elfstedentocht nu eenmaal HET schaatsgebeuren is en het enorme enthousiasme rond het evenement had hem ook erg aangesproken.

Hij was met drie man naar Dokkum geschaatst, maar op de terugweg staakten er twee de strijd in Bartlehiem. Doeke sloot aan bij een grote groep rijders en bereikte met hen de finish. Daarna moest hij nog thuis zien te komen in Warstiens, niet ver van Leeuwarden. Hij belde zijn ouders en die adviseerden hem een taxi te nemen. Dat lukte, maar de taxi kwam niet verder dan Swichum waar hij in een hoog sneeuwduin bleef steken. Het vroor inmiddels weer zeer streng, zodat Doeke geen zin had om het laatste stuk te lopen. Hij ging naar een boerderij en 'vond' daar een damesfiets in een hok. Zonder te vragen geen hij op zijn 'leenfiets' naar huis en bracht hem de volgende dag weer terug. De eigenaar had hem nog niet gemist, want fietsen in het noodweer daar dacht eigenlijk niemand die dagen aan.

Zijn commentaar op de gebeurtenissen was kort en krachtig:
Het grote medeleven van de mensen aan de kant betekend een stimulans die men voor zo’n tocht werkelijk niet kan missen. Verder de goed gevigheid en de hulpvaardigheid heeft ons getroffen.

Bovenkant van de pagina