Elfstedentocht 1963

Enquête P.Kalsbeek

Naam: Pier Kalsbeek
Adres: Hemdijk 108, IJsbrechtum
Leeftijd: 25 jaar
Beroep: veehouder
Starttijd: 5.45 uur
Finish: 20.30 uur
Rijtijd: 14.45 uur

Pier Kalsbeek zat in de groep vroege finishers met Arie Kunst, Wiebe Oosterhof, Piete Schooneman, Henk Meijderhof en Jan Balt. Om half negen 's avonds arriveerden zij tien minuten na Bertus Poeisz, die zich als eerste toerrijder afmeldde.

Kalsbeek had aan een paar afvalwedstrijden mee gedaan voor hij aan zijn tweede Elfstedentocht begon. In 1956 had hij hem ook uitgereden. Hij schaatste op noren en kwam om 19.00 uur voor de tweede keer in Bartlehiem aan. Inzinkingen had hij niet, maar de dag na de tocht bleek dat hij een bevroren grote teen had. Pier ging naar het ziekenhuis en moest daar twee dagen blijven. Pas na vijf weken was hij volledig hersteld.

Dat hij van start ging was na 1956 niet meer dan logisch, want hij had zich als achttienjarige al voor genomen zoveel mogelijk kruisjes te veroveren.

Zijn ervaringen vatte hij kort samen:
Geweldige verzorging onderweg. Ik heb de tocht uitgereden met H. Brouwer uit Harich, een wedstrijdrijder die ik inhaalde voor Dokkum.

(Brouwer staat op de lijst van wedstrijdrijders die te laat kwamen om in de uitslag te worden opgenomen op een aankomsttijd van 19.15 uur. Dit moet dus 20.30 uur zijn. Wellicht iets eerder, omdat Kalsbeek aangaf dat hij met hem naar de finish reed en niet met de groep Kunst - Oosterhof die om 20.30 uur werd geklokt - red.)

Bovenkant van de pagina