Elfstedentocht 1963

Enquête L.Pijlman

Naam: L.K.H. Pijlman
Woonplaats: Poorthofsweg 5 Haren (Gr.)
Leeftijd: 25
Beroep: 4e jaars medisch student
Starttijd: 6.30 uur
Finish: 21.30 uur
Rijtijd: 15 uur

L. Pijlman was medisch student. Hij was 25 jaar en schaatste vier wekenlang vrijwel elke dag. Hij was lid van voetbalclub  GVAV in Groningen en had nog nooit eerder aan de Elfstedentocht meegedaan. Pijlman reed op Viking noren. Hij kwam om kwart over één in Bolsward aan en omstreeks zes uur in Barthlehiem. Hij had geen enkel probleem tijdens de Elfstedentocht en startte de volgende dag alweer in de Elfmerentocht, die zo mogelijk nog zwaarder was. Hij was een jaar eerder ook al in Leeuwarden toen de tocht op het laatste moment werd afgelast. Hij wilde in '63 absoluut mee doen, omdat hij bang was dat er anders wellicht nooit meer iets van zou komen. Net als tal van andere rijders kreeg hij enorm veel felicitaties.

Hij beschreef zijn belevenissen als volgt:
Het grote medeleven dat door de Friese bevolking werd getoond bij doorkomst door de stadjes. Dit gaf vooral het moreel, dat bij vele kilometerslange eenzame sneeuwwoestijn was wel eens een knak kreeg, weer een flinke duw omhoog.

Mensen die je onder bruggen doortrokken, kinderen die met sinaasappels klaar stonden, vrouwen van eenzame boerderijen die gratis chocolademelk schonken en bovendien de eensgezindheid van het groepje van 15 man die mij allen onbekend waren, waarmee ik van Franeker af tenslotte op de Grote Wielen aankwam en waarvan de saamhorigheid bij elke streek groeide.

Ook het meest barre stuk tussen Bartlehiem en Leeuwarden waar diverse malen iemand in de sneeuw kwakte en dan liever bleef liggen, werd met vereende krachten steeds weer op de been gebracht.

Deze martelgang die meer dan 1.30 uur duurde in diepe duisternis (we hadden geen lantaarns) werd tenslotte verbroken toen we lopend op kousen door de finish kwamen. Eerst toen werd het ons duidelijk dat we een grote prestatie hadden geleverd die mij de zestiende plaats onder de toerrijders opleverde.

 

Bovenkant van de pagina