Elfstedentocht 1963

Enquête P.Schooneman

Naam: P.G. Schooneman     
Woonplaats: Spoorsingel 52 Bovenkarspel
Leeftijd: 29
Beroep: Tuinarbeider
Starttijd: 6.30 uur
Finish: 20.30 uur
Rijtijd: 14 uur

P. Schooneman had heel wat kilometers op de schaats afgelegd voor hij aan zijn eerste Elfstedentocht begon. Hij was een sportieve man van 29 jaar die lid was van voetbalclub KGB en ijsclub IJsvermaak in Broekerhaven. Schooneman reed op Ballangrud noren. Om kwart voor één 's middags was hij in Bolsward en om 17.30 uur kwam hij de Fricotent in Barthlehiem binnen. Daar was hij om 18.40 uur weer terug. Zijn ene oog was toen sneeuwblind. In Dokkum werd hij daaraan behandeld, waarna hij geen last meer had. Lichamelijk problemen had de tuinarbeider niet. Hij kwam zaterdags thuis en reed 's middags al weer mee in een Dorpentocht. In de Elfstedentocht reed hij van start tot finish alleen en had hij geen enkele inzinking. Woensdag 26 februari werd hij gehuldigd, nadat hij al tal van felicititaties had gekregen. Pas twee dagen voor de tocht besloot hij mee te doen. Er waren toen al volop berichten over slecht ijs, sneeuwbuien en zeer zware omstandigheden op vrijdag 18 januari. Tegen zijn vrouw zei hij: 'Nou het zo zwaar wordt ga ik hem meerijden.'

Op het enqueteformulier schreef hij:
Mijn ervaringen zijn goed. Ik heb heel lekker gereden en heb me eigen voorgesteld om als hij nog eens mocht komen ik vast en zeker weer mee zal doen. Al wordt hij nog zo zwaar. Ik doe mee.

Verder vind ik de bevolking fantastisch zo als ze daar in Friesland mee leven met zo’n tocht. Alleen ga ik nooit meer in een pension. Daar is het hun goed om het geld te doen.

Het laatste stuk voor Bartlehiem naar Leeuwarden heb ik twee uur moeten lopen op schaatsen omdat de banen vol sneeuw gewaaid waren.

 

Bovenkant van de pagina