Elfstedentocht 1963

Enquête E.de Vries

Naam: Eeuwe de Vries
Woonplaats: Tichelwerk 10, Stiens
Leeftijd: 21-03-1945 - 17 jaar
Beroep: boerenknecht
Starttijd: 6.10 uur
Finish: 22.13 uur
Rijtijd: 16.03 uur

Eeuwe de Vries was nog maar zeventien jaar toen hij in 1963 aan de Elfstedentocht meedeed. Dus eigenlijk was hij te jong, want je moest achttien zijn om te mogen starten, maar een leugentje om bestwil bezorgde hem toch een startkaart. Hij korfbalde bij Blauw-Wit in Stiens en was lid van ijsclub Ald Iewal. Hij reed op hoge noren van het merk Ving. Om half twee 's middags was hij in Bolsward en om 18.15 uur passeerde Eeuwe Barthlehiem. Alleen bij Franeker had hij het even moeilijk, maar verder had hij op de moordende tocht door het noorden van Friesland nergens last van. Dat in de dagen voor de tocht steeds weer werd gezegd dat het een bijzonder zware Elfstedentocht zou worden had hem geïnspireerd om in te schrijven. Hij was met de ook 17-jarige Sjouke Zonderland uit Sint Nicolaasga de jongste deelnemer die Leeuwarden haalde. Zijn omgeving reageerde met enorm enthousiasme op zijn prestatie.

Het verhaal van Eeuwe luidde:
En nu mijn leukste ervaringen om te beginnen. Bij de start die massa mensen en gedrang en getier en dan die mooie verlichting een gezicht om nooit te vergeten. Dan dat eerste traject naar Sneek in de schemer over het wel allerslechtste ijs van deze tocht. Vallen en opstaan. Ik ben zelf twee keer gevallen op dit eerste gedeelte. Later niet meer. Net een beschonken massa, wel om even om te lachten. Hoe slim het ook was.

Mijn oudere broer, die met mij reed, kwam even voor Stavoren zo te vallen dat hij niet verder kon rijden. Ik heb toen tot Bolsward alleen gereden. En overal stonden de mensen onderweg klaar met warm drinken. Hoe later het werd, hoe slechter het weer en de banen werden.

Overal stonden steeds maar mensen je toe te juichen en om je iets toe te stoppen en dat geeft je natuurlijk een grote steun. Zelfs op het laatste traject van Oudkerk naar de Wielen kregen wij nog twee warme koppen koffie aangeboden.

Hulde voor al deze sportieve mensen. En deze hulde komt eveneens de Elfstedencommissie de EHBO en het Politieapparaat toe, want de organisatie was voortreffelijk. Al deze mensen hebben hun uiterste best gedaan. Maar de natuurelementen blijven nu eenmaal de baas, want was het weer net zo geweest als de daags tevoren, dan had de tocht misschien niet zo zwaar geweest.

Wat het ijs betreft, dat was wel te doen. Ben dan ook blij dat ik deze tocht volbracht heb.

Bovenkant van de pagina