Falko Zandstra

Top schaatser langebaan 1990-1998

Falko Zandstra (foto Wikipedia detail)

Falko Zandstra (Heerenveen, 27 december 1971) is een voormalig Nederlands langebaanschaatser en coach van langebaanschaatsster Helen van Goozen. Vanwege zijn dunne benen werd hij ook wel de Gespierde Spijker genoemd. Tegenwoordig heeft hij een eigen bedrijf in dak- en wandbeplating (Falko Dak & Wand) in Heerenveen. Hij is getrouwd met schaatsster Ellen Linnenbank.

Falko Zandstra in actie (foto Wikipedia)

Zandstra gold als een natuurtalent, dat al op jonge leeftijd 'piekte'. In 1990 en 1991 werd hij wereldkampioen bij de junioren. In 1991 won hij met een wereldrecord op de kleine vierkamp. In zijn internationale debuutjaar 1992 werd hij direct Europees kampioen en tweede op het wereldkampioenschap, na Roberto Sighel. Ook won hij dat jaar de wereldbeker op de 1500 meter en Olympisch zilver op de vijf kilometer. Een jaar later, in 1993, werd Zandstra wereldkampioen schaatsen in Hamar, Noorwegen. Dat jaar werd hij ook wederom Europees kampioen.

In de periode 1992/1993 was Zandstra voor veel jonge meisjes een idool. Interviews en posters verschenen onder meer in de Tina. Rond die tijd verscheen hij tevens, samen met enkele andere schaatsers, onder wie Sandra Voetelink, in een reclamefilmpje van Bolletje.

Vanaf 1994 ging het bergafwaarts met zijn carrière. Op de Olympische Spelen van 1994 in Lillehammer pakte hij eenmaal brons (1500 meter) en werd hij op de vijf en de tien kilometer vierde. Wel wist hij in 1994 andermaal de wereldbeker op de 1500 meter te winnen. In 1995 werd hij nog tweede bij het Europees Kampioenschap. Op het WK allround van dat jaar viel hij op de 1500 meter doordat hij het bandje, dat om de arm van een schaatser zit om aan te geven in welke baan hij is gestart, over zijn eigen schaats gooide. Hierdoor wist hij zich niet te kwalificeren voor de 10.000 meter.

Na zijn carrière als langebaanschaatser heeft Zandstra het nog even geprobeerd op de marathon. Dit echter zonder succes, waarna hij in 1999 zijn schaatsen definitief aan de wilgen hing. Vanaf het seizoen 2006/2007 was Falko weer te zien op het ijs, als coach van Helen van Goozen. In 2011 werd Zandstra aangesteld als coach van het Nederlandse Crashed Ice-team met onder meer oud-collega Ritsma en Glenn Bakx.

Falko Zandstra resultaten
Falko Zandstra medaillespiegel

Bronvermelding

1. Wikipedia

Bovenkant van de pagina