Gianni Romme

Top schaatser langebaan 1996-2006

Gianni Petrus Cornelis Romme (Lage Zwaluwe, 12 februari 1973) is een Nederlandse schaatstrainer en voormalig langebaanschaatser. Romme was gespecialiseerd op de lange(re) afstanden, zoals de vijf en de tien kilometer.

NK Allround 2004, gereden 20/21 dec.2003, Gianni Romme tegen Bob de Jong (foto wikipedia)

Hij zette zichzelf in 1998 op de kaart door iedereen te verslaan op de lange afstanden. Tijdens de Olympische Winterspelen in Nagano behaalde Romme goud op de vijf en de tien kilometer. Frank Snoeks was van mening dat zo'n talent alleen maar van Mars kon komen. Na een paar jaar vervolgde hij zijn carrière met een matig jaar waarin hij zoekende was naar de juiste trainingsmethode, trainer en coach. Hij vond deze uiteindelijk na wat omzwervingen in de Postcodeloterij Ploeg, waar hij onder andere samen met Mark Tuitert, Erben Wennemars en Sicco Janmaat trainde. In 2000 won hij de Oscar Mathisen-trofee, de schaats-oscar in het langebaanschaatsen.

De enige keer dat Romme tijdens een 1500 meter in wereldbekerwedstrijdverband op het podium wist te eindigen, was in 2001. Toen pakte hij de bronzen medaille. In 2002 behaalde hij de zilveren medaille op de 10 kilometer bij de Olympische Winterspelen in Salt Lake City. Jochem Uytdehaage won het goud. Romme nam afscheid als schaatser in 2006. Hierna werd hij coach van de Duitse Anni Friesinger.

In 2006 vervulde hij een rol als coach in het TV programma De Afvallers.

Gianni Romme medaillespiegel
Gianni Romme resultaten

Bronvermelding

1.Wikipedia

Bovenkant van de pagina