Ids Postma

Top schaatser langebaan 1993-2004

Ids Postma (foto Wikipedia)

Ids Hylke Postma (Deersum, 28 december 1973) is een voormalig Nederlands langebaanschaatser.

Ids Postma liet meteen van zich spreken door in zijn debuutjaar bij de junioren (1993) een zilveren medaille te halen tijden het WK voor junioren dat werd gehouden in het Italiaanse Baselga di Pinè. Hij debuteerde een jaar later (1994) bij de senioren. In dat jaar won hij meteen de NK allround en werd hij achter Johann Olav Koss tweede bij de WK allround. In 1997 won Postma zowel het EK als het WK allround.

Zijn sportieve hoogtepunt beleefde Postma in 1998, toen hij niet alleen Wereldkampioen allround werd, maar vervolgens bij de Olympische Winterspelen van Nagano ook nog eens goud veroverde op de 1000 meter; op zijn specialiteit - de 1500 meter - werd hij nipt verslagen door de Noor Ådne Søndrål. In november 1997 reed Postma in Berlijn als eerste schaatser een officieel wereldrecord op de 1500 meter onder de grens van 1.50,00. Erben Wennemars was hem die zomer voorgegaan als eerste schaatser die de grens doorbrak, maar het record werd niet erkend door de ISU. Het record van Postma bleef niet lang staan, want een paar uur later reed Kevin Overland in Calgary de tijd al weer uit de boeken.

Vanaf 2001 namen de sportieve prestaties van Postma langzaam af. Hij ging ook inline-skaten. Op 28 oktober 2004 werd bekend dat hij definitief zou stoppen met wedstrijdschaatsen om zich helemaal te kunnen gaan richten op de familieboerderij in Deersum.

Ids Postma resultaten
Ids Postma medaillespiegel

Bronvermelding

1. Wikipedia

Bovenkant van de pagina