Elfstedentocht 1963

Enquête D.Endendijk

Naam: Dirk Endendijk
Woonplaats: Slagsteeg 33, Ermelo
Leeftijd: 4 juli 1944 - 18 jaar
Beroep: leerling van de Chr. Hogere Landbouwschool te Ede.
Starttijd: 6.30 uur
Finish: 22.45 uur
Rijtijd: 16.15 uur

Dirk Endendijk was pas 18 jaar toen hij zich inschreef voor de Elfstedentocht. Hij was al lang van plan om mee te doen en dus ging hij naar Leeuwarden, ondnaks de slechte voorspellingen. Twee dagen eerder reed hij in de kop van Overijssel de Noord-Westhoekrit en hij oefende elke avond op de ijsbaan. Dirk schaatste op Viking noren model Broekman. Om één uur 's middags was hij in Bolsward om om precies half zeven in Bartlehiem. Hij reed ondanks zijn jeugd de tocht probleemloos uit en liep geen enkele blessure op.

Ook hij was vol lof over de gastvrijheid in Friesland:
Bijzonder aardig vond ik de gastvrijheid van de familie Das. Julianalaan 90B, waar ik geslapen heb. Geheel belangeloos stelden ze een bed beschikbaar en werd ’s morgens vroeg voor ontbijt gezorgd.

Opvallend was ook de belangstelling van de Friezen onderweg. Zoiet is een enorme mentale steun.

Bijvoorbeeld toen we ongeveer 10 kilometer voor Bartlehiem waren, stond men daar klaar met warme chocolademelk. Zo’n optrekkertje doet een mens goed midden in de witte woestijn. Door dit meeleven wordt een sfeer geschapen die de duizenden ertoe doet besluiten mee te doen. Tot slot alle hulde voor de organisatoren, want alles was uitstekend geregeld.

Bovenkant van de pagina