Aaltjesschaats

Periode 1800 - 1900
Plaats productie Provincie Groningen en mogelijk Drenthe.
Regio’s / plaatsen Provincie Drenthe, Provincie Groningen
Land Nederland

Oorsprong

In het Duitse Oost-Friesland is sind 1750 de zogenaamde Breinermoor-schaats gemaakt, genoemd naar het dorp Breinermoor ten Zuidoosten van Leer. De plaatselijke smid Koert Harm Schmidt maakte hier schaatsen met een kale hals en een zware gesmede knop. De Breinermoor is na 1800 ook in Nederland een populaire schaats geworden, die na 1800 veelvuldig door verkopers wordt aangeprezen. Sommigen rekenen de Breinermoor daarom tot de Hollandse krulschaatsen. Een aantal met name Groninger smeden maakten in de 19de eeuw een eenvoudige versie van de Breinermoor, vooral voor de lokale markt. De naam aaltjesschaats verwijst naar de slanke hals van de schaats die associaties oproept met een kronkelende aal.

Omschrijving

Het is een eenvoudige schaats met een rechte voetstapel (de Breinermoor heeft altijd een vioolvormige voetstapel). De hals is niet met hout bekleed en het uiteinde is voorzien van een smalle, lang gesmede punt (de punt van de Breinermoor is meestal dik en zwaar gesmeed). De voetstapel heeft twee riemgaten.

Bron

Van Glis tot Klapschaats (Wiebe Blauw), 2001

Fotogalerij

Aaltjesschaats
Aaltjesschaats (foto Frits Locher)

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina