Elfstedentocht

 

Zie ook Elfstedentocht bij IJsclubs IJsbonden Toertochten

De Elfstedentocht is een bijna 200 kilometer lange schaatstocht over natuurijs langs elf steden in Friesland.  Deze schaatstocht wordt georganiseerd door de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden. Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland, is vanouds de start- en aankomstplaats. De Elfstedentocht werd voor het eerst in 1909 gereden en wordt maximaal eenmaal per winter gehouden. De tocht kan alleen georganiseerd worden als de toestand van het ijs het toelaat. In totaal werd de tocht vijftien maal verreden. Voor de laatste keer was dat in 1997.
De Elfstedentocht wordt ook wel "De Tocht der Tochten" genoemd en wordt gereden als wedstrijd en als toertocht.

De tocht brengt de deelnemers langs de elf plaatsen in Friesland die ooit stadsrechten hebben verkregen. Dat zijn Leeuwarden, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum. De tocht wordt meestal met de wijzers van de klok mee geschaatst.

Over de diverse Elfstedentochten en in het bijzonder de deelnemers zijn veel indrukwekkende verhalen geschreven. Op Schaatshistorie.nl zijn een aantal daarvan opgenomen. Lees vooral de enquêteformulieren van de Elfstedentocht 1963 die werden ingevuld door 67 van de slechts 69 toerrijders die deze heroïeke toertocht uitreden. Zij geven een heel goed beeld van hoe zwaar een Elfstedentocht kan zijn.

Bovenkant van de pagina