Axel Paulsenschaats

Periode 1886
Plaats productie Friesland: Warga (Wergea), IJlst; Overijssel: Zwolle; Groningen
Regio’s / plaatsen Provincie Friesland, Provincie Groningen, Provincie Overijssel, IJlst, Wergea, Zwolle
Land Nederland

Oorsprong

De Paulsenschaats is de Noorse evenknie van de Wichers-de Salisschaats. Voordat Paulsen en Werner de hoge noor hadden geïntroduceerd, maakte Paulsen eerst samen met zijn vader een schoenschaats waarvan het ijzer aan voor- en achterzijde werd verlengd. Ook de Nederlandse innovatieve ontwerper van schaatsen Ubel Wierda uit Winsum (Groningen) droeg bij aan het ontwerp. De Noorse fabrikant A. Støren uit Oslo nam de productie ervan op zich. Nadat in Nederland de Wichers-de Salisschaats al enkele jaren op het ijs een bekende verschijning was, begonnen enkele Friese makers het oorspronkelijke model van Paulsen toe te passen op de Wichers-de Salisschaats onder de benaming model Axel Paulsen. De schaats is in klein aantal in Nederland gereproduceerd met houten voetblad.

Omschrijving

Het ijzer van de Axel-Paulsenschaats is aan de voorkant verlengd met een plat krulletje. Het dunne ijzer loopt aan de achterzijde enkele centimeters voorbij de voetstapel. Het ijzer is hoger dan de gebruikelijke Friese schaatsen. De voetstapel is gevormd naar de voet en is aan de voorzijde sterk oplopend. De schaats heeft twee riemgaten. In het Algemeen Nieuws- en Advertentieblad voor NO Friesland en NW Groningen van 24 december 1887 adverteert P. Zijlstra uit Kollum met schaatsen van A.K. Hoekstra uit Wergea, ‘waaronder ook gewijzigd model A. Paulsen’. Blijkbaar is door Hoekstra het oorspronkelijke model al weer aangepast.

Bron

Van Glis tot Klapschaats, 2001

Fotogalerij

Axel Paulsenschaats
Axel Paulsenschaats (foto en collectie Frits Locher 2016)

Schaatsenmakers van dit model

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina