Hoge hals

Periode circa 1600 - 1700
Plaats productie Noord-Holland; Zuid-Holland
Regio’s / plaatsen Provincie Noord-Holland, Provincie Zuid-Holland, 's-Gravenhage, Amsterdam, Haarlem
Land Nederland

Oorsprong

In de 17e eeuw zijn er meerdere modellen in gebruik. Behalve de Lange lage hals en de Krulschaats vinden we met name in Amsterdam en omgeving een model met hoge hals, waarvan het ijzer schuin en vrij ver omhoogsteekt.

Deze schaats is afgebeeld op tekeningen van Dirck Pietersz. Pers, Claes Jz Visscher, Jan van de Velde II, Joannes Janssonius en Romeyn de Hooghe, allen werkzaam in Amsterdam, Haarlem of Den Haag.

Omschrijving

De hals van dit model is hoog en loopt schuin en vrij ver omhoog zonder om te krullen. De toon zit hoog op de hals, die vrijwel geheel met hout is bekleed. De uiterste punt van de hals is soms fraai gesmeed. Evenals de krul bij de krulschaats heeft de hoog oplopende hals geen functie. Het is eerder een teken van weelde. De voetstapel is vioolvormig en de schenkel is omgeslagen aan de achterzijde.

Bekijk de schaats met hoge hals in de tijdlijn Modelontwikkeling van de schaats

Bron

Niko Mulder 2016

Fotogalerij

Schaats met hoge hals. De kolfspeler, detail, c. 1670. Romeyn de Hooghe. Rijksmuseum Amsterdam
Schaats met hoge hals. Claes Jansz Visscher II, 1608-1618. Rijksmuseum Amsterdam
Schaats met hoge hals. Tekening Jan van de Velde II, detail. 1608-1618. Rijksmuseum Amsterdam.
Schaats met hoge hals - Claes Jz Visscher, 1614. Rijksmuseum Amsterdam

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina