Leeuwenschaats

Periode circa 1920 - 1940
Plaats productie Zuid-Holland: Er is één paar gevonden in Ameide, twee paar in Haastrecht en één paar in Strijen. Dit zou duiden op een maker uit de Alblasserwaard of Hoeksewaard in Zuid-Holland. Ook is wel geopperd dat dit model schaatsen uit Noord-Brabant of België afkomstig is, maar daar zijn geen bewijzen voor.
Regio’s / plaatsen Provincie Zuid-Holland
Land Nederland

Oorsprong

Waar deze schaatsen precies vandaan komen, is onduidelijk. De schaats is mogelijk gemaakt door iemand die het bronzen leeuwtje erop heeft gezet. Er zijn ook schaatsen bekend zonder het bronzen leeuwtje maar deze hebben in plaats daarvan een afdek plaatje dat met een schroef aan de schaats is verbonden.

Omschrijving

De schaatsen hebben drie toongaten en het model van de Ameiderklomp. Het leeuwtje is gegoten en van brons.
Het leeuwtje is fraai gedetailleerd en op het hout bevestigd met eronder met een pennetje met schroefdraad. Met een klein S-bochtje aan de kop van de schenkel wordt deze in het leeuwtje gehaakt. Zo kan de schenkel er niet uit en het leeuwtje niet draaien. De hakschroef is een bolkopboutje.

Bron

Kouwe Drukte, april 2007, blz 17 t/m 19, K.van der Ham
Kouwe Drukte, oktober 2007, blz. 17 en 18, B.van Voorbergen

Fotogalerij

Leeuwenkopschaats
Leeuwenkopschaats

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina