Limmense schaats

Periode 1850 - 1900
Plaats productie Het middengedeelte van Noord-Holland.
Regio’s / plaatsen Provincie Noord-Holland, Limmen
Land Nederland

Oorsprong

De Limmense schaats is een variant op de Friese of de Noord-Hollands-Friese schaats. De naam verwijst naar het dorp Limmen, waar iemand ooit dit model aantrof. Op grond van latere vondsten elders is het zo goed als zeker dat de Limmense schaats een ruimer verspreidingsgebied heeft gehad. De schaats wordt ook wel aangeduid als Limmerhoekerse schaats, waarmee bedoeld wordt dat hij uit de hoek (streek) van Limmen afkomstig is.

Omschrijving

De Limmense schaats heeft een met hout beklede hals. Kenmerkend voor de Limmense schaats is dat de schenkel aan de voorkant uitloopt in een rondje. De schenkel, die kort is bij de hak, is voorzien van ijzeren teengaten. De voetstapel is recht. Schenkel en stapel zijn verbonden door óf een kramschroef óf een steekschroef.

Sommige Limmense schaatsen zijn roodgeverfd en in enkele gevallen zijn er zwarte vlekken door kaarsenwalm aangebracht.

Bron

Van Glis tot Klapschaats, 2001

Fotogalerij

Limmense schaats
Limmense schaats (foto en collectie Frits Locher 2016)
Limmense schaats
detail Limmense schaats (foto en collectie Frits Locher 2016)

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina