Metalen voetplaatschaats

Periode 1650 - 1800
Plaats productie De elite in het hele land(?).
Land Nederland

Oorsprong

Waarschijnlijk is het een model voor de betere stand, die zich een sterke en dure schaats kon permitteren.

Omschrijving

Het betreft een krulschaats met een vrij lange naar voren gerichte krul. De voetstapel van deze schaats is van metaal – vaak van koper of ijzer, soms van messing gemaakt. Stapel en schenkel worden door middel van metalen verbindingssteuning aan elkaar gesmeed of geklonken. De voetstapel is vioolvormig. De riemgaten zijn aangebracht in de verbindingssteunen. Soms wordt op de voetplaat een houten stapel aangebracht. De krul eindigt soms in een bladvorm. Een bijzonder exemplaar van metalen voetplaatschaatsen zijn de schaatsen van baron Van Zoelmond die aan het einde van de 18de eeuw zijn gemaakt.

Bron

Van Glis tot Klapschaats, 2001

Fotogalerij

Metalen voetplaatschaats
Metalen voetplaatschaats
Metalen voetplaatschaats
Metalen voetplaatschaats

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina