Pastoorschaats

Periode circa 1900 - 1930
Plaats productie Mogelijk is de pastoorschaats in heel Nederland in verschillende provincies gemaakt. Gedacht wordt aan in ieder geval de provincies Noord-Holland en Noord-Brabant
Land Nederland

Oorsprong

Er zijn verschillende modellen schaatsen gevonden met een kruis voor op de schaats. Aan de hand van die modellen kan worden geconcludeerd dat ze afkomstig zijn uit verschillende provincies. Gedacht wordt aan Noord-Holland en Noord-Brabant. Uit die provincies zijn de gevonden pastoorschaatsen ook afkomstig.

Aan de hand van de pastoorschaatsen die bekend zijn betreft het schaatsen die gemaakt zijn tussen ca.1900 en 1930.
Ook kan het zijn dat bij sommige schaatsen het kruisje er later is opgezet.

Omschrijving

Er zijn verschillende soorten kruizen en ook model schaatsen. Er zijn grote en kleine kruizen. Er zijn kruizen die makkelijk van de schaatsen afgehaald kunnen worden en er zijn kruizen die vast onderdeel van de schenkel zijn.

De schaatsmodellen zijn onder andere een Fries schaats, een West-Friese schaats en een doorloper.

Bron

Kouwe Drukte, april 2013, blz.7, M.van Klaveren
Kouwe Drukte, april 2013, blz.8 en 9, M.van Klaveren

Fotogalerij

Pastoorschaats
Pastoorschaats (foto en collectie Frits Locher 2016)

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina