Twentse krulschaats

Periode 1800 - 1900
Plaats productie Overijssel, in het bijzonder de Twentse regio.
Regio’s / plaatsen Regio Twente, Provincie Overijssel
Land Nederland

Oorsprong

Twente kende in het verleden vele beken, maar die waren niet geschikt om op te schaatsen. Aangezien er in Twente minder veelvuldig werd geschaatst dan in de waterrijke provincies is er in Twente minder traditie in het maken van schaatsen, waardoor er weinig aandacht was voor de uiterlijke vorm. Toch kende Twente in de 19de eeuw een eigen krulschaats, die qua vormgeving beïnvloed is door eenvoudige Duitse schaatsen.

Over de Twentse krulschaats is geen literatuur bekend. De schaats is als Twentse schaats gedefinieerd op grond van het regelmatig aantreffen van deze schaats in de Twentse regio.

Omschrijving

De Twentse krulschaats is eenvoudig in uitvoering. De krul is zwak gebogen en niet sterk gedraaid. Het uiteinde van de schenkel is ongeveer een 1/2 cm omgeslagen. De krul is smal en niet uitgesmeed. De schenkel is recht en heeft twee riemgaten. Hij wordt met een schroef aan de onder- of achterzijde aan de stapel bevestigd.

Bron

Van Glis tot Klapschaats, 2001

Fotogalerij

Twentse krulschaats
Twentse krulschaats (foto Frits Locher, collectie Wim Molenveld)

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina