Volendammer schaats

Periode 1800 - 1900
Plaats productie Noord-Holland: Waterland en West-Friesland
Regio’s / plaatsen Regio West-Friesland, Provincie Noord-Holland
Land Nederland

Oorsprong

Van Volendam wordt in 1874 gezegd dat er ‘volgens overlevering’ de beste schaatsen werden gemaakt. Om welk model het dan gaat is overigens niet duidelijk. Broere (1985) stelt dat schaatsen uit de omgeving van Edam en Volendam te herkennen zijn aan de wijze waarop ze geverfd zijn: rood met zwarte vlekken. Op die wijze geverfde schaatsen, die duidelijk afwijken van andere schaatsen, zijn echter in een veel groter gebied gevonden dan alleen de regio Edam/Volendam.

Op een hakbijl uit Enkhuizen van voor 1854, die als strafwerktuig dienst deed om handen van misdagers mee af te hakken, is deze verftechniek ook toegepast.

Omschrijving

De Volendammer schaats is een variant op de Noord-Hollands-Friese schaats. Het kenmerkende aan de Volendammer schaats is dat het hout rood geverfd is. Vervolgens wordt de verfnatte schaats door kaarsenwalm zwartgevlekt.

Bron

Van Glis tot Klapschaats, 2001

Fotogalerij

Volendammer schaats
Volendammer schaats (foto en collectie Frits Locher 2016)

Schaatsenmakers van dit model

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina