Wieringerwaarder schaats

Periode 1880 - 1910
Plaats productie De Wieringerwaarder krulschaats werd in verschillende delen van het land bereden, maar speciaal in de Wieringerwaard. In Noord-Brabant werd deze schaats gemaakt door J.J.C.van Thiel in Den Dungen.
Regio’s / plaatsen Provincie Noord-Brabant, Provincie Noord-Holland, Den Dungen, Wieringerwaard
Land Nederland

Oorsprong

Het betreft een krulschaats, die speciaal voor het schoonrijden werd gemaakt door de smid Josephus van Thiel in het Brabantse Den Dungen.

De benaming komt voor in verkoopadvertenties in de Schager Courant van de wederverkopers Wed. B. Ranke en de firma Koster & Wiglama, beide in Schagen, in de periode december 1899 tot en met december 1908. Bekende schoonrijders uit de kop van Noord-Holland bereden deze Wieringerwaarder krulschaats.

Er werd door de schoonrijders correspondentie gevoerd met Van Thiel om hem aan te sporen verbeteringen aan te brengen. Het is mogelijk dat de Wieringerwaarder schaats al eerder bekend was en dat Van Thiel deze schaatsen naar het voorbeeld van dit oudere model heeft nagemaakt.

Omschrijving

Het is een krulschaats met een ver doorgedraaide krul. Aan het vioolvormige houtje is veel zorg besteed. De randen van het houtje zijn iets afgevlakt. Bij de tenen loopt het houtje weer iets breder uit.

Bron

Van Glis tot Klapschaats, 2001

Fotogalerij

Wieringerwaarder krulschaats
Wieringerwaarder krulschaats (foto en collectie Frits Locher 2016)
Wieringerwaarder krulschaats
detail Wieringerwaarder krulschaats (foto en collectie Frits Locher 2016)
Wieringerwaarder krulschaats
detail Wieringerwaarder krulschaats (foto en collectie Frits Locher 2016)

Schaatsenmakers van dit model

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina