Natuurijsbanen

 

De langebaan schaatssport is ontwikkeld tot een indoorsport. Het is een uitzondering als er een World Cup wordt gereden op een buitenbaan. Internationale wedstrijden op natuurijs zijn er al jaren niet meer. Wedstrijden op natuurijs komt op nationaal niveau nog wel voor in enkele landen, maar ook steeds minder. Een paar landen maken nog volop gebruik van natuurijs, (Canada, Rusland, Noorwegen, Japan), maar verder is het heel beperkt. Landen zonder kunstijs, zoals Mongolië, of waar kunstijs niet in de buurt is (China, Kazakhstan) maken nog gebruik van natuurijsbanen. Maar over het algemeen kunnen we stellen dat sinds de komst van kunstijsbanen, de natuurijsbanen steeds minder gebruikt worden voor wedstrijden, en zelfs langzaam aan het verdwijnen zijn. Nederland is hierop de uitzondering, maar ook hier worden nog maar heel weinig langebaan wedstrijden gereden op natuurijs, zelfs als de winter ons gunstig gezind is. 

De grote kampioenschappen van voor het kunstijs tijdperk werden op verschillende banen gereden met soms tienduizenden toeschouwers. Het is interessant om deze banen uit de vergetelheid te halen en een stukje geschiedenis over deze ijsbanen te verzamelen. Er werden heroïsche gevechten geleverd door de grote helden uit het verleden. Er werden wereldrecords gereden. Er werden Olympische kampioenen gehuldigd. Deze ijsbanen, maar ook de ijsbanen waarop minder belangrijke wedstrijden werden gereden, worden hier verzameld. 

De informatie die inmiddels is verzameld is interessant genoeg om te delen. Deze verzameling natuurijsbanen moet dan ook niet als eindpunt worden gezien, maar als een aanzet om tot een completer geheel te komen. Work in progress.

 

IJsland

Noorwegen

Zweden

Finland

Denemarken

Estland

Letland

Litouwen

Belarus

Ukraïne

Rusland

Kazakhstan

Polen

Duitsland

Nederland

België

Frankrijk

Groot Brittannië

Zwitserland

Oostenrijk

Italië

Slovenië

Tsjechië

Slowakije

Hongarije

Roemenië

Canada

USA

Argentinië

Nieuw Zeeland

Mongolië

China

Noord Korea

Zuid Korea

Japan

India

       
       
       
       
       
       
       
       
       

 

Bovenkant van de pagina