J.C. Braakensiekzaal

Plaats Ouderkerk aan de Amstel, Nederland
Kunstenaar J.C. Braakensiek (1858 – 1940)
Datum onthulling 1890

Beschrijving

Beschrijving: In de JC Braakensiekzaal zijn zeven grote olieverf schilderijen te vinden van de hand van J.C. Braakensiek.1 Als je de zaal betreed hangen links om gezien: Trojka, Koek en Zopie, Vondelpark2, Slijterij de Ster, Roeiwedstrijd, Kruiwagenrace en Paardenrennen. Tussen Koek en zopie en Vondelpark hangen bij de ramen twee kleinere schilderijen van Griekse vazen (amforen).1

Trojka: Groene slee wordt getrokken door drie paarden, man met hoge hoed schaats in midden van het schilderij op de Amstel richting de trojka. Links een baanveger.

Koek en Zopie: De linker helft van het schilderij geeft je een inkijkje in een Koek en zopie, Waarbij prominent het bordje vergunning hangt. Vrouw is gevallen en de man ernaast staat ook wankel op de been. Baanveger en man op stoel kijken toe. In de verte schaatsers op de Amstel.

Vondelpark: Schaatsers voor het bruggetje in het Vondelpark. Figuren zijn wat vaag behalve (van links naar rechts) het schaatsend paar (vrouw met roze jurk), een baanveger, een persoon die op zijn knieën man helpt met vastbinden van schaatsen en een man die een vrouw de helpende hand toesteekt.

Een goed beeld krijg je door deze video3

Opschrift: geen 

Achtergrond informatie: 

'Het pand heeft door de eeuwen heen verschillende transformaties ondergaan. Er is door de vele eigenaren voortdurend aangebouwd, uitgebouwd en bijgebouwd. Zo is het ‘achterste’ pand in 1889 tegen het ‘voorste’ aangebouwd. Hiermee ontstond toen ook het huidige restaurantgedeelte met de schilderijen die in 1890 door Johan Coenraad Braakensiek speciaal voor dit vertrek zijn geschilderd.'4

Het verhaal gaat dat Braakensiek een vaste gast was die op een gegeven moment zijn bonnetje niet meer kon betalen. In ruil daarvoor maakte hij deze schilderijen.4,9 Braakensiek is bekend van zijn de tekeningen voor de boeken over Dik Trom van C. Joh. Kieviet en van zijn bijdragen aan de Groene Amsterdammer.5

In het boek 'Getapt in Amstelveen, 300 jaar Paardenburg' uitgegeven in 1993, wordt aangegeven dat de schilderijen Vondelpark en Slijterij de Ster andersom hangen.6 In datzelfde boek wordt vermeld dat alle schilderijen herkenbaar zijn uit de omgeving, maar dat het schilderij Paardenrennen daar de uitzondering op is. Wellicht vanwege de naam Paardenburg een schilderij met paardenrennen, waarbij het schilderij Derby te Epsom van Theodoor Géricault (1791-1824) model heeft gestaan.

Sinds 20116 waren de schilderijen een tijd afgedekt, maar vanaf begin 2019 weer zichtbaar voor iedereen.4

In 1871 is de IJsclub Nieuwer- en Ouder Amstel5 opgericht in Paardenburg.6

Locatie

In Brasserie Paardenburg Amstelzijde 55, Ouderkerk aan de Amstel6 in de J.C. Braakensiekzaal (bij binnenkomst naar rechts, doorlopen tot je in de zaal bent)

Precieze locatie via Google maps: Schaatsbeelden in de openbare ruimte

 

 

 

GPS: 52.29759, 4.89934

Bron

  1. Restaurant Paardenburg in samenwerking met  Historische Vereniging  Amstelveen (1993). Getapt in Amstelveen, 300 jaar Paardenburg. Amstelveen Historische Cahiers (2), ISBN 90-9006235-1
  2. Website Brasserie Paardenburg - Over ons
  3. Paardenburg (5-02-2021). Trouwen bij Paardenburg. op Facebook
  4. Website Brasserie Paardenburg - JC Braakensiekzaal
  5. J.L. Heldering (12-11-2013). Braakensiek, Johan Coenraad (1858-1940). Biografisch Woordenboek van Nederland - Huygens ING - Amsterdam
  6. Met dank aan Jos Pronk (begunstiger van de Verzamelking De Poolster) voor informatie over deze schilderijen (zie ook Kouwe Drukte 58, p25).
  7. Dit stukje Ouderkerk aan de Amstel, heet wel Ouderkerk aan de Amstel, maar ligt in de gemeente Amstelveen en niet in de gemeente Ouder-Amstel. Dit leidt er toe dat Brasserie Paardenburg op de website aangeeft in Amstelveen te liggen, maar op Facebook in Ouderkerk aan de Amstel.
  8. Met dank aan Gijs Numan (eigenaar van Brasserie Paardenburg) voor het mogen gebruiken van de foto's van de schilderijen.
  9. Zondagsblad Nieuwe Leidsche Courant, (17-12-1960). Ontmoeting met 'Paardenburg". Historische Kranten, Erfgoed Leiden en Omstreken

Fotogalerij

Koek en Zopie - Ouderkerk aan de Amstel - Braakensiek
©Brasserie Paardenburg - Gijs Numan (7-2-2019) (bron 7)
Vondelpark - Ouderkerk aan de Amstel - Braakensiek
©Brasserie Paardenburg - Gijs Numan (7-2-2019) (bron 7)
Trojka - Ouderkerk aan de Amstel - Braakensiek
©Brasserie Paardenburg - Gijs Numan (7-2-2019) (bron 7)

Ouderkerk aan de Amstel

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina