Les Lames de Patin

Plaats Québec City, Canada
Kunstenaar -
Datum onthulling circa 1950

Beschrijving

Beschrijving: Balkons gemaakt van restafval van de St. Lawrence Manufacturing Company. Het staal waar de schaats uitgeponst is is gebruikt voor trapportalen en balkons op veel verschillende plekken.

Achtergrond informatie: 

St. Lawrence Manufacturing Company (SLMC), opgericht in 1945, vestigde zijn fabriek in rue Prince-Édouard 215 in de wijk Saint-Roch van Quebec. Ambachtslieden, die sierijzeren elementen bouwden in Quebec City, namen in de jaren 1950 de restanten van de SLMC overnamen om o.a. balkonhekwerken en trapleuningen te maken. Aangezien deze stukken metaal toch zouden worden weggegooid, was het een manier om goedkoop mooie ornamenten te bouwen. Een vorm van recycling lang voordat we er bewust van werden.2,5

'Aan het einde van de jaren zestig had SLM meer dan 600 mensen in dienst en produceerde het jaarlijks drie en een half miljoen paar schaatsijzers, in 17 maten en in ongeveer 80 modellen. Het bedrijf was toen verantwoordelijk voor ¾ van de wereldproductie van dit artikel en exporteerde ze naar zo'n vijftien landen, waaronder de Verenigde Staten, Frankrijk, Italië, West-Duitsland, Zwitserland, Engeland en Finland. In 1957 verplaatste de fabriek de metaaldivisie naar Boulevard Sainte-Anne 54 (huidig ​​nr. 3030) in Giffard.3Het was in die tijd dat het bedrijf zijn fabriek in Saint-Roch verliet om zijn activiteiten in Giffard te centraliseren.3

Ondanks het succes kwam het bedrijf in financiële moeilijkheden tijdens de jaren 70 en begin jaren 80. Via allerlei overnames, bijna faillisement is het nu uiteindelijk onder de naam The Hockey Compagny onderdeel van Reebok. Het filliaal in Giffard sloot in 1997.3

Locatie

Ze zijn te vinden in:

  • Limoilou, maar ook elders in Quebec City en in de provincie2
  • In Rimouski3
  • rue de Maisonneuve in Quebec4
  • Provincie Donnacona in Portneuf zijn in de straten Fiset, Leclerc, Ste Agnès, Ste Marie en misschien anderen5

Indicatie van locatie via Google maps: Schaatsbeelden in de openbare ruimte

GPS: 46.80496, -71.22436

Bron

  1. Metaal wordt eigenlijk nooit weggegooid, maar omgesmolten. Hier werd echter zonder omsmelten en bewerking meteen relatief goedkoop een ornament gecreëerd. (opm. Caroline van Staaveren)
  2. Léa Martin, (31-07-2020). Québec insolite: les balcons nordiques de Limoilou. Le Soleil Numérique.
  3. Guillaume Lizotte (06-11-2016). St. Lawrence Manufacturing Company: un des plus importants fabricants de lames de patins au Monde.
  4. Gérald Gobeil, (12-04-2011). Les lames de patin de la Ville de Québec. Québecurbain
  5. Pierre Raymond, (3-5-2020) in reactie op Guillaume Lizotte (06-11-2016). St. Lawrence Manufacturing Company: un des plus importants fabricants de lames de patins au Monde.
  6. Met dank aan A. van den Ouweelen (begunstiger van de Verzamelking De Poolster) voor informatie over deze ornamenten.

Fotogalerij

Québec City (Canada)

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina