Silhouette De Schaatser

Plaats Beugen, Nederland
Kunstenaar Hinke Roders
Datum onthulling 12-12-2020

Beschrijving

Beschrijving: Manshoge 12 mm dikke plaat stalen plaat, die geschopeerd en in de terra achtige kleur gecoat is. Het vormt het silhouette van een man op klompen, pet op en schaatsen over de schouder.1 Het beeld staat op een vierkante stalen plaat en heeft twee zijsteunen voor de stabiliteit. 

Opschrift: De Schaatser.Ik wacht vol verlangen tot de Vilt weer bevriest. Herinneringen aan schaatsplezier en romantische ontmoetingen maken mij ongeduldig. Uit de wijde omtrek kwam jong en oud hier bijna elk jaar schaatsen. Ik sta hier als Historisch Beeld te hopen dat we spoedig het ijs weer op kunnen.

Vroeger was het bijna elk jaar raak, toen vroor het vaker Ook bevroor het water sneller omdat ht minder diep was De dikke laag veen die toen nog op de bodem lag, hield kwelwater uit de Maas tegen. Daardoor bleef het water in de Vilt koud. Het moet nu dus harder en langer vriezen voordat ik het ijs weer op kan, en dat terwijl de aarde opwarmt.

Hier op 't Ham ging iedereen het ijs op en stond ook de koek-en-zopie. Aan iedereen die nar me kijkt vraag ik: 'Gaan we komende winter hier een baantje schaatsen?

Het beeld van de Schaatser is ontworpen door Hinke Roders, Dankzij bijdragen van particulieren en bedrijven, door de hulp van vele vrijwilligers en de medewerking van de stichting Brabants Landschap en de gemeente Boxmeer is het ons gelukt historische beelden op de Vilt te realiseren.. Wij danken hen allen

Comité Historische beelden op de Vilt

Achtergrond informatie: 

De Schaatser maakt deel uit van twee geplaatste beelden (mogelijk komen er meer), de ander is 'De Turfsteker'.

'De levensgrote beelden ... moeten eer doen aan de historische bijdrage die de halvemaanvormige plassen hebben geleverd aan Beugen en omstreken. Een turfsteker omdat men rond achttienhonderd het dichtgegroeide gebied is gaan vervenen. Hierdoor is de Vilt weer open water geworden. Tussen de twee plassen loopt eveneens de Moerbaan, een straat die vroeger werd gebruikt voor het afvoeren van turf. ‘Moer’ is een ander woord voor veenbodem. Nog een historisch argument voor de plaatsing van de Turfsterker.

Ook op schaatsgebied heeft de Vilt een belangrijke, veelal sociale rol gespeeld in de Beugense geschiedenis. “Vanuit ’t Ham hebben in het verleden veel mensen uit Beugen en daarbuiten hun eerste schreden op het ijs gezet. Er zijn tijdens het schaatsen ook relaties ontstaan.” '3

Het kostte enkele duizenden euro’s4 om het beeld te snijden met behulp van de lasersnijders van het Cuijks bedrijf Kepser. USB Van Duynhoven uit Uden heeft de beelden van de best denkbare bescherming laag voorzien.5

Helpers: Mark Brienen, Math Cornelissen, Twan Cremers, Perry Filippini, Toon Hendricks, Michel Hermens, Jan Janssen, Henk van Keijsteren, Wim Martens, Bert Robben, Els de Vaan, Erik Verheijen en Clemens de Vroome en Ruben Wijnhoven.5

Comité Historische Beelden op het Vilt: Ria Brienen, Bernadet Lintzen, Jan de Vaan en Dij van de Voordt.5

Locatie

In het natuurgebied de Vilt in Beugen, aan de Helbroekseweg.

Precieze locatie via Google maps: Schaatsbeelden in de openbare ruimte

GPS: 51.67902, 5.93117

Fotogalerij

Silhouette De Schaatser - Beugen - Hinke Roders
©Foto: Nol Terwindt (09-05-2021)
Silhouette De Schaatser - Beugen - Hinke Roders
Foto: C. van Staaveren (23-02-2022)
Silhouette De Schaatser - Beugen - Hinke Roders
©Foto: Nol Terwindt (09-05-2021)
Silhouette De Schaatser - Beugen - Hinke Roders
Bord al erg verweerd en moeilijk leesbaar na nog geen jaar Foto: C. van Staaveren (23-02-2022)
Silhouette De Schaatser - Beugen - Hinke Roders
Foto: C. van Staaveren (23-02-2022)
Silhouette De Schaatser - Beugen - Hinke Roders
Foto: C. van Staaveren (23-02-2022)
Silhouette De Schaatser - Beugen - Hinke Roders
Foto: C. van Staaveren (23-02-2022)

Beugen

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina