Campagne betere ijsbanen IJsbond Hollands Noorderkwartier 1898

Handleiding voor de bescherming van de ijsbanen

Auteur Ron Couwenhoven

Drie jaar na de oprichting begon de IJsbond Hollands Noorderkwartier een campagne voor de aanleg en onderhoud van betere ijsbanen tussen de dorpen van Noord-Holland. Er werd een inventarisatie gemaakt van de gemeentelijke maatregelen die al van kracht waren en er werd voor de aangesloten afdelingen, zoals de clubs toen werden genoemd, een ontwerp politie-verordening gemaakt. Deze kon men dus kant en klaar aan de gemeentebesturen voorleggen.

Cover van de in 1902 uitgegeven handleiding voor ijsclubs in Noord-Holland

Deze handleiding voor de bescherming van de ijsbanen in de provincie werd in 1902 opgenomen in het instructieboekje 'Verzamelde stukken' dat speciaal voor nieuw aangesloten afdelingen werd gemaakt. De bond groeide in die periode snel. In 1902 waren er 46 clubs aangesloten. Een paar jaar later waren dat er al meer dan 80.

Het dagelijks bestuur van de IJsbond Hollands Noorderkwartier werd in 1920 gevormd door (v.l.n.r) J. Cock, 1e secretaris uit Alkmaar, W.M. van Vliet, vice-voorzitter uit Krommenie, S. Th. Minnema, voorzitter uit Oudendijk, C.L.F. Sarlet de Soiron, 2e secretaris uit Haarlem en P Preijer jr., penningmeester uit Krommenie. Minnema, schoolmeester in Oudendijk, was in 1895 één van de oprichters.
Baanveger te Volendam, 1917

Ontwerp politie verordening

De stukken met betrekking tot de politieverordeningen luidden als volgt:

Bovenkant van de pagina