Wereldkampioen schaatsen allround Ivar Ballangrud

 

Ivar Ballangrud, ca.1930

Ivar (Eriksen-) Ballangrud werd op 7 maart 1904 geboren in Lunnar in Oppland (Noorwegen), maar verhuisde naar Jevnaker. Hij overwon reumatoïde artritis en werd één van Noorwegens beste schaatsers ooit.  

Hij won tijdens Olympische Winterspelen  vier gouden medailles, twee zilveren medailles en één bronzen medaille.  Zijn Olympische debuut maakte hij in 1928 in St.Moritz, waar hij goud won op de 5000m en brons op de 1500m. In 1932 wonnen de Amerikanen  alle afstanden voor heren  tijdens de Olympische Winterspelen in Lake Placid. De wedstrijden werden georganiseerd met massastarts in tegenstelling tot het traditionele Europese startsysteem voor starten in paren. In 1936 won hij op de Olympische Winterspelen in Garmisch-Partenkirchen (Duitsland) drie van de vier afstanden:  500m, 500m en 10,00m.

Daarnaast won Ivar Ballangrud vier Wereldkampioenschappen en vier Europese Kampioenschappen. Hij was de frontman van "het Hadeland-trio", met Hans Engnestangen en Michael Staksrud, die in de jaren dertig het wereldkampioenschap schaatsen domineerden.

Hij overleed op 1 juni 1969 in Trondheim.

Ivar Ballangrud met zijn prijzen

 

Bronvermelding

Schaatsenmuseum Oslo (Skøytemuseet Oslo), 2022
Frits Locher, 2022

Bovenkant van de pagina