Adrianus Jacobus Elderhorst

Categorie Schaatsenmaker
Naam Elderhorst, Adrianus Jacobus
Geboren Rotterdam / 30-1-1863
Overleden Nootdorp

Beschrijving

Kort voor de geboorte van Adrianus overlijdt zijn vader als gevolg van een cholera-epidemie. Als ook zijn moeder aan de cholera overlijdt komt Adrianus Elderhorst in het R.C. Jongenshuis en Mannengesticht terecht. In 1879 verblijft hij een jaar in Leiden, waar hij de Kweekschool volgt. In 1880 gaat hij naar Stompwijk, waar hij waarschijnlijk bij een oom werkt. In 1884 komt hij in dienst bij smid Jan Hoek in Pijnacker, die hem het smidsvak leert.

Diens zoon Johannes helpt mee in de smederij en ze maken schaatsen, eerst krulschaatsen, later ook Ouderkerker schaatsen. Ze werken meestal op bestelling. Ze smeden zelf de schenkel en laten de stapels door de plaatselijke wagenmaker maken. De schenkel is tamelijk dik. In 1911 begint Johannes een eigen smederij in Honselersdijk. Het is mogelijk dat daar schaatsen zijn gemaakt.

Zie ook Johannes Elderhorst - Nootdorp

Bron

Van Glis tot Klapschaats, 2001

Produktie

Type schaats Krulschaats, Ouderkerker schaats
Vestigingsplaats Nootdorp
Periode 1895 - 1915

Merktekens

Nootdorp

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina