Edward Wolcott Bushnell

Categorie Schaatsenmaker
Naam Bushnell, Edward Wolcott
Geboren Saybrook (Connecticut) (Verenigde Staten) / 1-9-1804
Overleden Philadelphia (Pennsylvania) (Verenigde Staten) / 23-2-1876

Beschrijving

Edward Wolcott Bushnell (1804-1876) had een gereedschapsfabriek in Philadelphia, Pennsylvania (USA) . Deze fabriek was gevestigd op Dockstreet 31 en bestond reeds rond 1847.

Hij was ook een enthousiast schaatser en betrokken bij de oprichting van de oudste schaatsclub van Noord-Amerika. Deze club werd opgericht door een aantal personen op 21 december 1849. Op 4 januari 1850 werden de statuten vastgesteld en kreeg de club de naam ‘The Skaters Club of the City and County of Philadelphia’. Deze naam werd veranderd op 28 februari 1861 in ‘Philadelphia Skating Club & Humane Society’.
E.W.Bushnell was vanaf de oprichting in 1849 de eerste penningmeester tot 1853.
Tevens zat hij in uitvoerend comité van 1857 tot 1861.

In zijn fabriek aan Dockstreet nr.31 werden de eerste klosjes (reels) gemaakt waarop het reddingstouw (cord) van de club werd gerold. De kostprijs was 18¾ cents. Dit reddingstouw was verplicht voor elk lid om bij zich te hebben op het ijs van de Schuylkill rivier.

E.W.Bushnell ontwierp ook de eerste geheel metalen schaats van Noord-Amerika, de zogenaamde Philadelphia Club Skate. Waarschijnlijk deed hij dat al in 1848. Hij verkreeg daar patent voor maar die is niet bewaard gebleven.
De belangrijkste kenmerken van de schaats zijn
1. Een metalen in plaats van houten voetstapel
2. Een bevestigingspin voor de hak van de schoen. De hak van de schoen moet zijn voorzien van een metalen plaat met een gat in het midden. Door het gat in de hak van de schoen op de pin te zetten kan de schoen met 90 graden vast gedraaid worden.
3. Diverse leren riemen om de schoen mee te bevestigen.
Door deze manier van bevestigen zat de schaats beter vast aan de voet en kon men vrijer met de schaats op het ijs bewegen en ook makkelijker figuren maken. Mogelijk was dit het begin van het Figure Skating in Noord-Amerika.

Het schaatsontwerp van Bushnell is door hem zelf vervaardigd, als ook samen met Whitson. Daarvan is het merkteken Bushnell&Whitson Cast steel PhiladA. bekend. De prijs was $30 per paar, een hoog bedrag in die tijd.
Diverse schaatsenmakers in Philadelphia hebben de Philadelphia Club Skate gemaakt tussen ca.1850 en 1860 waaronder Clarenbach&Herder, J.J.Teufel en W.W.Knight.

Bron

Aad van den Ouweelen, 2020
Frits Locher, 2020
Skating and the Philadelphia Skating Club by J.Lewis, 1895
Philadelphia Skating Club and Humane Society, 1849-1949
Newsletter Antique Ice Skate Club april 2010, page 3,4 en 5; artikel Neal Wood

Produktie

Vestigingsplaats Dockstreet 31
Philadelphia (Pennsylvania) (Verenigde Staten)
Periode circa 1848 - 1860

Fotogalerij

Afbeelding Philadelphia Club Skate schaatsenmaker E.W.Bushnell 1855
Afbeelding Philadelphia Club Skate schaatsenmaker E.W.Bushnell 1855 Tijdschrift artikel 1928 uit plakboek Samuel Castner jr. (1843-1929)
Philadelphia Skate Club schaats Clarenbach&Herder, Philadelphia (Pennsylvania USA)
Philadelphia Skate Club schaats Clarenbach&Herder, Philadelphia (Pennsylvania USA)
Merkteken Philadelphia Skate Club schaats Clarenbach&Herder, Philadelphia (Pennsylvania USA)
Merkteken Philadelphia Skate Club schaats Clarenbach&Herder, Philadelphia (Pennsylvania USA)
Afbeelding met het klosje van Bushnell en reddingstouw (nr. 2) uit Philadelphia Skating Club and Humane Society 1849-1949
Afbeelding met het klosje van Bushnell en reddingstouw (nr. 2) uit Philadelphia Skating Club and Humane Society 1849-1949
Reddingsactie op de Skuyllrivier bij Philadelphia uit Philadelphia Skating Club and Humane Society 1849-1949
Reddingsactie op de Skuyllrivier bij Philadelphia uit Philadelphia Skating Club and Humane Society 1849-1949

Reclames

Advertentie 1844 Tool Manufactory E.W.Bushnell, Philadelphia (Pennsylvania USA)
Advertentie 1844 Tool Manufactory E.W.Bushnell, Philadelphia (Pennsylvania USA) O'Brien's Philadelphia Wholesale Business Directory, bladzijde 164

Philadelphia (Pennsylvania) (Verenigde Staten)

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina