Gerrit Jan Visser

Categorie Schaatsenmaker
Naam Visser, Gerrit Jan
Geboren Deventer / 10-10-1832
Overleden onbekend / 23-6-1910

Beschrijving

Gerrit  Jan Visser, geboren in Deventer op 10 oktober 1832, was aanvankelijk smid en heeft zich daarna het  geweer maken eigengemaakt. Ook ging hij schaatsen en klompenmakers gereedschappen vervaardigen.
In 1859 treedt hij toe tot de Deventer Schutterij, waar hij uiteraard kennismaakte met geweren. In 1879, als hij 20 jaar dienst heeft gedaan bij de Schutterij, wordt hij adjudant-vaandeldrager van die Schutterij. Naast het maken van geweren (Deventer is garnizoenstad) maakte hij ook schaatsen van het Friese model. Al op 23 november 1881 adverteert hij naast andere smidsproducten ook met schaatsen in het Deventer Dagblad: ‘Ook voorhanden een ruime sorteering eigen gemaakte schaatsen, friesch model, Engelse stalen Schaatsroeien, gemonteerd naar verlangen.’ Wat schaatsroeien zijn is onduidelijk.

In 1888 levert hij een paar Friese schaatsen aan het Koninklijk Huis. Dit paar werd op 10 april 1896 door Koningin-regentes Emma geschonken aan de 16-jarige Koningin Wilhelmina.
In 1893 levert J.Visser opnieuw een paar Friese schaatsen aan het Koninklijk Huis. Mogelijk leverde hij ook al jachtgeweren aan het Koninklijk Huis, waardoor hij het predicaat Hofleverancier droeg.

Gerrit Jan had zijn bedrijf aan de Engestraat  5 in Deventer. Zijn vader Jan Visser (geb. 1804) was smid in Terwolde / Wilp. Zijn grootvader Gerrit Visser was smidsbaas. Gerrit Jan is overleden op 23 juni 1910.

Zijn zoon Jan Visser , eveneens geboren in Deventer en wel op 11 januari 1862, volgt zijn vader op 1 februari 1895 op als geweermaker in de Engestraat 5. Jan verblijft een tijd in Luik, waar een grote wapenindustrie is gevestigd. De kogel- en geweermakerij van Jan Visser was hofleverancier.

In 1910 koopt Jan Visser een perceel bosgrond in Epse (gemeente Gorssel), waar de firma een eigen jacht-schietschool (Standhurst) had en waar gelegenheid is voor het inschieten van jachtgeweren. De schietschool was tot 1960 in gebruik.

Na 1935 woont hij in de Lagestraat 73 in Deventer. Hij is overleden op 89-jarige leeftijd op 16 juli 1951.

Zijn zoon Peter Ernst Visser, geb. 1891, volgt Jan in 1934 op als geweermaker. Hij leidt de firma waarschijnlijk tot  1954.

Bron

Wiebe Blauw, 2023

Genealogieonline
Norman Boekhout sr. Herinner je Deventer, 29 december 2015.
Burgerlijks Stand Deventer
Bevolkinsgregister 1879-1899 Deventer.
Nederlandse wapenhandels in de laatste eeuw (laatst bijgewerkt op 8 september 2013)
De afgebeelde schaatsen van Koningin Wilhelmina zijn in bezit van het Eerste Friese Schaatsmuseum in Hindeloopen.

Koninklijke Verzamelingen Den Haag

Produktie

Type schaats Friese schaats
Vestigingsplaats Engestraat 5
Deventer
Periode circa 1888 - 1893

Merktekens

Merkteken schaatsenmaker G.J. Visser

Fotogalerij

Friese schaatsen Koningin Wilhelmina schaatsenmaker G.J. Visser Deventer
Friese schaatsen gemaakt in 1888 voor Koningin Wilhelmina door schaatsenmaker G.J. Visser Deventer; Collectie Koninklijke Verzamelingen Den Haag
Detail Friese schaatsen gemaakt in 1888 voor Koningin Wilhelmina door schaatsenmaker G.J. Visser Deventer.
Detail Friese schaatsen gemaakt in 1888 voor Koningin Wilhelmina door schaatsenmaker G.J. Visser Deventer; Collectie Koninklijke Verzamelingen Den Haag
Friese schaatsen Koningin Wilhelmina schaatsenmaker G.J. Visser Deventer
Friese schaatsen gemaakt in 1893 voor Koningin Wilhelmina door schaatsenmaker G.J. Visser Deventer. Collectie Eerste Friese Schaatsmuseum in Hindeloopen.
Detail schaatsen Koningin Wilhelmina schaatsenmaker G.J. Visser Deventer
Detail schaatsen gemaakt in 1893 voor Koningin Wilhelmina door schaatsenmaker G.J. Visser Deventer. Collectie Eerste Friese Schaatsmuseum in Hindeloopen.
Detail schaatsen Koningin Wilhelmina schaatsenmaker G.J. Visser Deventer
Detail schaatsen gemaakt in 1893 voor Koningin Wilhelmina door schaatsenmaker G.J. Visser Deventer. Collectie Eerste Friese Schaatsmuseum in Hindeloopen.
Merkteken schaatsen Koningin Wilhelmina schaatsenmaker G.J. Visser Deventer
Merkteken schaatsen gemaakt in 1893 voor Koningin Wilhelmina door schaatsenmaker G.J. Visser Deventer. Collectie Eerste Friese Schaatsmuseum in Hindeloopen.
Foto 2021 hek naar de schietbaan Standhurst
Hek naar de schietbaan Standhurst Foto Harry Mulder, 2021
Foto 2021 hek naar de schietbaan Standhurst
Hek naar de schietbaan Standhurst Foto Harry Mulder, 2021

Deventer

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina