Guttorm Larsson Straumsnes

Categorie Schaatsenmaker
Naam Larsson Straumsnes, Guttorm
Geboren Straum (Noorwegen) / 1832
Overleden Noorwegen / 1896

Beschrijving

Bij het paar stokkskøyter (blokschaatsen) VBH.G.003064 uit de collectie van het Helgeland Museum staat vermeld dat ze in 1850 als heimsmidd (thuis gesmeed product) zijn gemaakt door Guttorm Straumsness.

In het Vefsn Bygdebok vermeldt Knut Skorpen dat Guttorm Larsson in 1823 is geboren op Straum, een boerenplaats in de buurt van de rivier de Drevja, ten noorden van Vefsn in het Nordland in Noorwegen. Zijn vader was boer en Guttorm werkte op de boerderij van zijn vader. Hij trouwde in 1877; zijn vrouw overleed een jaar later bij de geboorte van hun eerste kind. Guttorm Larsson overleed in 1896.

Guttorm Larsson Straumsnes stond te boek als 'dagloner', 'boerenknecht' en als 'husman med jord', iemand met een eigen huis die boert op gepachte grond, waarvoor hij in natura betaalt door te werken voor de pachtboer.

De schaatsen zijn vermoedelijk gebruikt op de bevroren Drevjo (Drevja) in de herfst.

 

 

Bron

Schaatsenmakers Scandinavië periode 1850-1880 op Schaatshistorie.nl. (Niko Mulder)

Produktie

Vestigingsplaats Vefsn (Noorwegen)
Periode 1850

Fotogalerij

Stokkskeiser (blokschaatsen) van schaatsenmaker G.L. Straumsnes, Vefsn (Noorwegen)
Stokkskeiser (blokschaatsen) van schaatsenmaker G.L. Straumsnes, Vefsn (Noorwegen) Collectie Helgeland Museum (Noorwegen)

Vefsn (Noorwegen)

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina