Jan Noorman

Categorie Schaatsenmaker
Naam Noorman, Jan
Geboren Eppenhuizen / 2-10-1848
Overleden Aduard / 1-12-1919

Beschrijving

Jan Noorman is een zoon van de dagloner Jan Jans Noorman uit Eppenhuizen onder Kantens. Hij wordt zelf wagenmaker van beroep. Rond 1875 komt hij naar Aduard en begint daar een wagenmakerij aan de Sytse Veldstraweg. Hij trouwt op 4 januari 1879 in Aduard.

In 1887 begint Jan Noorman ook schaatsen te maken. De eerste verkoopadvertentie van Noorman is van 5 januari 1893 in de Provinciale Groninger Courant: ‘Friesch model schaatsen voorzien van ijzeren teengaten van J. Noorman, Den Ham (Groningen). Prijs per paar ƒ 2,75. Bij breuk der ijzers wordt een nieuw paar teruggegeven.’

Vervolgens worden in de advertentie twintig wederverkopers van Noorman-schaatsen genoemd verspreid over de hele provincie. De zaken worden niet alleen in aantal groot aangepakt, ook aan de kwaliteit van de schaats wordt aandacht besteed. En niet zonder succes, want op 1 februari 1893 wordt hij in Parijs onderscheiden door de Academie Parisienne des Inventeurs Industriels et Exposants. Tien jaar later, in 1903, wordt hij opnieuw onderscheiden op de Tentoonstelling van Nijverheid en Kunstindustrie in Groningen. Hij maakt zelf de houten, terwijl hij de ijzers elders laat maken. Hij staat bekend als een bekwaam vakman. Na zijn dood neemt zijn zoon Jacob het bedrijf over.

Bron

Van Glis tot Klapschaats (Wiebe Blauw), 2001

Produktie

Type schaats Friese schaats
Vestigingsplaats Sytse Veldstraweg
Den Ham Gn
Periode 1887 - 1919

Merktekens

Merkteken schaatsenmaker J.Noorman, Den Ham
(op Friese schaats)

Fotogalerij

Friese schaats schaatsenmaker J.Noorman, Den Ham
Friese schaats schaatsenmaker J.Noorman, Den Ham

Reclames

Doos voor schaatsen schaatsenmaker J. Noorman, Den Ham
Doos voor schaatsen schaatsenmaker J. Noorman, Den Ham

Den Ham Gn

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina