Jeveka

Categorie Schaatsenverkoper met eigen merk
Naam Jeveka

Beschrijving

Oprichter van Jeveka was de heer Johannes (Joop) Veltkamp uit Amsterdam. Op 1 juni 1937 schrijft hij Jeveka in bij de Kamer van Koophandel onder de naam JEVEKA, Technische Metaalproducten.

Na 1943 worden de omstandigheden vanwege de oorlog moeilijker. In een poging het hoofd boven water te houden wordt Jeveka een kachelsmederij. Veltkamp ontwikkelt een assortiment van wafelijzers, kookplaten, ovens en opzetkacheltjes. Na de Tweede Wereldoorlog kunnen contacten met leveranciers worden hersteld. Het leveren van beperkte hoeveelheden schroeven en moeren is weer mogelijk.
In 1948 besluit Joop Veltkamp een nieuw pand speciaal voor Jeveka te laten bouwen aan de Oranje Vrijstaatkade 9 op het terrein van de voormalige gasfabriek Oost in Amsterdam-Oost. In 1949 verhuist Jeveka naar dit gebouw van 800 m2.

Op 29 maart 1975 overlijdt Joop Veltkamp op 63-jarige leeftijd, na een kort ziekbed. Zijn zoons Hans en Martin Veltkamp nemen de leiding over.

Om verdere groei te faciliteren besluiten Hans en Martin Veltkamp het bedrijf te verplaatsen. In 1988 wordt in recordtempo een geheel nieuw pand van 2.800 m2 neergezet aan de Keienbergweg 8 in Amsterdam Zuid-Oost, dan nog een zandvlakte te midden van een zich ontwikkelend bedrijventerrein aan de rand van de stad.

In 2011 nemen de kinderen van Hans Veltkamp, Adriaan en Stephanie Veltkamp, de leiding van Jeveka op zich. Beiden zijn ze reeds enkele jaren werkzaam binnen het bedrijf. Hans blijft betrokken bij het bedrijf als adviseur.
In 2013 besluiten Stephanie en Adriaan het bedrijf te verhuizen naar Almere Poort.

Een Friese doorloper is gevonden met het etiket Jeveka en het etiket Nederlandsch Fabrikaat. Dit laatste etiket werd gebruikt door schaatsenmaker C.L.Nauta uit Heeg (schaatsenmaker 1917 - 1959).
Deze schaatsen tussen ca. 1950 en 1959 gemaakt. De schroeven waarmee het schaatsijzer aan de houten voetstapel is bevestigd zijn zeer waarschijnlijk afkomstig van de firma Jeveka uit Amsterdam. Dat verklaart dat ook het etiket van Jeveka op de houten schaatsen is geplakt. Het kan ook zijn dat de schaatsen door C.L. Nauta aan Jeveka werden geleverd voor verkoop.
 

Bron

De website van Jeveka
Ben Remie, 2019

Produktie

Periode circa 1950 - 1959
Reclame Etiketten

Merktekens

Merkteken JEVEKA van de firma Jeveka, Amsterdam

Fotogalerij

Foto Jeveka Prinsengracht 662 Amsterdam
Foto ca. 1940 Jeveka Prinsengracht 662 Amsterdam
Foto Jeveka Oranje Vrijstaatkade 9 Adam
Foto na 1949 Jeveka Oranje Vrijstaatkade 9 Adam
Friese doorloper met etiket Jeveka en etiket Nederlandsch Fabrikaat
Friese doorloper met etiket Jeveka en etiket Nederlandsch Fabrikaat. Dit laatste etiket werd gebruikt door schaatsenmaker C.L.Nauta uit Heeg.
Etiket Jeveka en etiket Nederlandsch Fabrikaat
Etiket Jeveka en etiket Nederlandsch Fabrikaat
Friese doorloper met etiket Jeveka en etiket Nederlandsch Fabrikaat
Friese doorloper met etiket Jeveka en etiket Nederlandsch Fabrikaat. Dit laatste etiket werd gebruikt door schaatsenmaker C.L.Nauta uit Heeg.
Merkteken van de firma Jeveka, Amsterdam
Merkteken van de firma Jeveka, Amsterdam
Schoonrijschaats met etiket Jeveka en etiket Nederlandsch Fabrikaat
Schoonrijschaats met etiket Jeveka en etiket Nederlandsch Fabrikaat. Dit laatste etiket werd gebruikt door schaatsenmaker C.L.Nauta uit Heeg.

Reclames

Etiket Jeveka, Amsterdam
Etiket Jeveka, Amsterdam

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina