Jisk Zuiderhof

Categorie Schaatsenmaker
Naam Zuiderhof, Jisk
Geboren Aldeboarn / 7-6-1878
Overleden Sloten Fr / 2-10-1954

Beschrijving

aJisk Zuiderhof is een zoon van een molenaarsknecht. Hij is smidsknecht in Oosterend (1898), Steenwijk (1899), Akkrum, Aldeboarn en Oosterzee. In 1910 vestigt hij zich als zelfstandig smid in Sloten. Hij is een bekwam vakman, die in de stille tijd ook in kleine aantallen schaatsen maakt. In 1913 komt Rinze Westra bij hem werken als knecht. Westra heeft vanaf 1924 een schaatsenmakerij in Elahuizen. Zuiderhof heeft Westra het schaatsenmaken geleerd. De houten komen vermoedelijk uit IJlst.

In 1927 laat hij een nieuwe smederij bouwen. Naast schaatsen maakt hij ook rietmessen, hoefijzers, hoepels en het beslag voor rijtuigen. Zijn afzetgebied voor de schaatsen is vooral Gaasterland. Hoewel hij in vergelijking met andere Friese schaatsenmakers niet veel schaatsen heeft gemaakt, gebruikt hij wel een eigen naamstempel. Na de oorlog worden er geen schaatsen meer gemaakt in de smederij van Zuiderhof.

Bron

Van Glis tot Klapschaats (Wiebe Blauw), 2001

Produktie

Type schaats Friese doorloper
Vestigingsplaats Sloten Fr
Periode 1910 - 1945

Merktekens

Merkteken schaatsenmaker J. Zuiderhof, Sloten

Fotogalerij

Foto Smederij J.Zuiderhof uit Sloten
Smederij J.Zuiderhof uit Sloten
Friese doorloper schaatsenmaker J. Zuiderhof, Sloten
Friese doorloper schaatsenmaker J. Zuiderhof, Sloten
Merkteken schaatsenmaker J. Zuiderhof, Sloten
Merkteken schaatsenmaker J. Zuiderhof, Sloten

Sloten Fr

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina