Johan Rothoff

Categorie Schaatsenmaker
Naam Rothoff, Johan
Geboren Zetten / 31-8-1894
Overleden Zetten / 5-1-1975

Beschrijving

De Rothoffs zijn afkomstig uit Duitsland. Rond 1800 vestigt een Rothoff zich als smid in Hemmen. De smederij behoort tot de bezittingen van baron Van Lijnden. Na een conflict met de baron aan het einde van de vorige eeuw over de vraag wat er nu wel en niet in en aan de smederij mag veranderen, begint Rothoff een smederij annex café in Zetten. Rothoff en zijn vrouw overlijden in 1902 onverwacht. Het oudste kind, een meisje, neemt dan de opvoeding van de drie jongere broers op zich. De drie broers zetten de smederij voort. Ook de zuster overlijdt jong. De middelste van de broers is Johan Rothoff, die schaatsen maakt, waarschijnlijk al ver voor de Tweede Wereldoorlog. Hij is een ware levensgenieter, die het drinken thuis en in het café al op jonge leeftijd leerde. In de smederij neemt hij ’s ochtends voor de koffie altijd eerst een cognacje. Ook op cultureel gebied laat hij zich niet onbetuigd. Hij speelt toneel en bespeelt de klarinet en de schuiftrompet.

De schaatsen worden alleen in de winter gemaakt als het vriest. Na de oorlog wordt hij daarin bijgestaan door zijn twee broers, zijn zoon Anton (1939) en een knecht. Er worden alleen Friese doorlopers gemaakt, soms wel honderd paar op een dag. Het is een model met een ronde toon.

Het staal werd gekocht in staven van vijf bij vijf cm. Daarna werd het eerst geplet bij Merkus in Oosterhout, die ze als platen bij Rothoff aflevert. Vervolgens worden uit de platen de schaatsijzers geslagen door een zwaar ronddraaiend wiel, waar de staalplaten onder door gaan. Van het zelfde staal worden ook spaden en schoffels gemaakt, die het feitelijke hoofdproduct vormen van de smederij.
De houten worden in kant en klare blokjes aangeleverd, die in de smederij op een draaibankje op model worden gezaagd, waarna de riemgaten worden gefreesd.
Zadelmakerij Franken in Zetten zorgt voor het tuigwerk. Het monteren gebeurt in de smederij, evenals het vernissen, waarvoor de lak even boven het vuur wordt gehangen.

De fabrieksschaatsen van Nooitgedagt zijn volgens Rothoff van inferieure kwaliteit.
De schaatsen worden niet naar andere winkels doorverkocht. De mensen komen ze aan de smederij kopen, waaraan dan inmiddels ook een winkel in huishoudelijke artikelen is verbonden.

In 1961 stopt Johan Rothoff zelf met de smederij. Zijn zoon Anton zet het bedrijf voort en maakt daarna nog een tijdje schaatsen. Vader Rothoff komt dan dagelijks in de smederij kijken. Hij helpt met het slijpen van ploegscharen en het maken van hoepels.
Anton Rothoff ontwikkelt de smederij meer in de richting van een garage. Hij verkoopt ook fietsen, bromfietsen en jachtgeweren. In 1972 stopt hij definitief met de smederij en verkoopt al het toebehoren. De garage wordt door zoon Anton voortgezet als taxibedrijf.

Bron

Van Glis tot Klapschaats, 2001

Produktie

Type schaats Friese doorloper
Vestigingsplaats Zetten
Periode 1930 - 1965

Merktekens

ROTHOFF
(?)

Zetten

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina