Lijkele Jans Pama

Categorie Schaatsenmaker
Naam Pama, Lijkele Jans
Geboren Boelenslaan / 21-6-1894
Overleden Surhuisterveen / 1-2-1988

Beschrijving

De ouders van Lijkele Pama hebben een galanteriewinkel. In 1905 wordt hij timmerknecht bij Dalstra in Surhuisterveen. In 1915 vestigt hij zich in Groninger Opende aan de Skieding. Pama is zelf een verdienstelijk schaatser. Hij wint in 1917 de premie bij een kortebaan wedstrijd op de Grote Wielen. In 1921 wordt hij opzichter/uitvoerder bij de Wilhelmina Hoeve, een reclasseringsinstituut bij Groninger Opende dat in die tijd door de bekende sociaal-theoloog ds. J.A. Visscher werd gereorganiseerd. In 1923 begint Pama een zelfstandig timmerbedrijf in Drachtster Compagnie op de grens met de provincie Groningen. Daar maakt hij schaatshouten en monteert er schaatsijzers in. Hij koopt de ijzers onder andere bij K. Meinderts in Wergea (in 1926 22 paar, in 1927 20 paar en in 1930 101 paar). Pama verkoopt de complete schaatsen onder eigen naam. De naam Pama wordt al door Meinderts in de ijzers geslagen. Het hout koopt hij in bij houthandel Schilstra of bij G.S. Ruiter. Pama is een verdienstelijk schaatsenslijper. Uit de wijde omgeving komen schaatsliefhebbers naar hem toe om schaatsen te laten slijpen. Zijn zoons Jan (geboren in 1918) en Sjoerd (geboren in 1923) helpen dan mee. Sjoerd haalt de ijzers uit de houten, vader Pama slijpt ze en Jan zet de ijzers weer in de houten. Na de Tweede Wereldoorlog worden geen schaatsen meer gemaakt, nog wel verkocht.

Bron

Van Glis tot Klapschaats, 2001

Produktie

Type schaats Friese doorloper
Vestigingsplaats Skieding
Drachtstercompagnie
Periode 1923 - 1940

Merktekens

Merkteken schaatsenmaker L.J. Pama, Drachtstercompagnie

Fotogalerij

Friese doorloper schaatsenmaker L.J. Pama, Drachtstercompagnie
Friese doorloper schaatsenmaker L.J. Pama, Drachtstercompagnie
Merkteken schaatsenmaker L.J. Pama, Drachtstercompagnie
Merkteken schaatsenmaker L.J. Pama, Drachtstercompagnie

Drachtstercompagnie

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina