Oebele Harm Harmsma

Categorie Schaatsenmaker
Naam Harmsma, Oebele Harm
Geboren Aldeboarn / 30-11-1884
Overleden Akkrum / 15-7-1960

Beschrijving

Hoewel Harmsma een zoon is van een arbeider, wordt hij rond 1905 smidsknecht bij Pieter Jans Ruiter in Akkrum, die naast het dagelijkse smidswerk ook schaatsen maakt. In 1915 neemt hij de smederij van Ruiter in de Dorpsstraat over. Hij staat bekend als een goed vakman. Nadat hij eerst schaatsen maakt voor gezins- en familieleden en voor kennissen begint hij ook voor de verkoop schaatsen te maken, alleen de meest gebruikelijke Friese schaats en de doorloper. Hij koopt het staal in bij ijzerhandel Hartelust in Leeuwarden en smeedt het zelf tot schaatsijzers. De houten koopt hij bij de fabriek van G.S. Ruiter en het leerwerk bij schoenmaker Grasso. Als er sprake is van een goede schaatswinter en er is veel vraag naar schaatsen moeten zijn kinderen meehelpen met schuren, lakken en monteren. Aan het eind van de jaren twintig stopt hij met het maken van schaatsen, waarschijnlijk omdat de concurrentie in de directe omgeving te groot wordt.

Bron

Van Glis tot Klapschaats, 2001

Produktie

Vestigingsplaats Dorpsstraat
Akkrum
Periode 1915 - 1928

Merktekens

O.H. HARMSMA - AKKRUM

Akkrum

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina