Pieter Luijt

Categorie Schaatsenmaker
Naam Luijt, Pieter
Geboren Andijk / 21-10-1838
Overleden onbekend / 24-5-1926

Beschrijving

Pieter Luijt heeft vanaf 1880 op het eiland Wieringen in Hippolytushoef een smederij. Daar maakt hij ook schaatsen, een nogal lomp model Friese schaats, met brede ijzers. (Stijn, over de 80 jaar, uit Amstelveen die vroeger mestschipper was, vertelt dat zijn opa van moeders kant vroeger reed op schaatsen van een smid uit Wieringen. De schaatsen van het Friese type hadden dikke ijzers).

Hij maakt ze onder andere voor de regionaal bekende wedstrijdrijder Simon Kuurt, die vaak de eerste prijs wint. Het verhaal gaat dat de tegenstanders van Kuurt zijn succes wijten aan zijn goede schaatsen. Op een gegeven moment weten ze Kuurt zover te krijgen dat hij zijn schaatsen aan een van hen verkoopt. Voor de eerstvolgende wedstrijd denkt de nieuwe bezitter van de schaatsen van Kuurt, die door Luijt gemaakt zijn, zeker te zijn van de eerste prijs. Maar Kuurt heeft inmiddels een stel nieuwe door Luijt laten maken en wint opnieuw de prijs. Piet Luijt heeft naar schatting tot circa 1900 schaatsen gemaakt, meest op bestelling.

Bron

Van Glis tot Klapschaats, 2001

Produktie

Type schaats Friese schaats
Vestigingsplaats Hippolytushoef
Periode 1880 - 1900

Merktekens

Hippolytushoef

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina