Pieter van der Velden

Categorie Schaatsenmaker
Naam Velden, Pieter van der
Geboren Rotterdam / 15-3-1874
Overleden Bleiswijk / 13-3-1939

Beschrijving

Van der Velden is een zoon van een beurtschipper in Rotterdam. Hij is een technisch begaafde jongen en ontwikkelt zich tot een veelzijdig en kundig vakman. Het gezin Van der Velden komt eind 19de eeuw naar Bleiswijk en woont aanvankelijk in een zeilschuit, die aan de Hoefweg is aangelegd. Als hij in 1896 trouwt is hij loodgieter van beroep. Later vestigt hij zich in de Dorpstraat als lood- en zinkwerker, maar hij verricht ook veel smidswerk.

Hij maakt onder andere (petroleum)lampen en ketels voor gaswellen bij boeren in de omgeving, elektrische bovenleidingen en methaangasinstallaties. Bovendien maakt hij fietsen waarvoor hij de onderdelen elders inkoopt en vervolgens het frame zelf soldeert. De fietsen worden onder eigen naam verkocht. Verder repareert hij onder andere het kerkorgel en het uurwerk van een kerk in Bleiswijk. Daarnaast kan men molentjes om bessen te persen en worstmachientjes voor na de slacht bij hem huren. Ook op het gebied van de chemie is hij ingevoerd. Ook andere leden van de familie Van der Velden zijn technisch onderlegd.

In deze traditie van het maken van verschillende producten past het maken van schaatsen. Hij maakt in elk geval het Ouderkerker model met behulp van sjablonen. De schaatsen hebben twee riemgaten. Hij hardt het staal in een oplossing met cyaankali. Tijdens het harden mag niemand anders in de werkplaats komen vanwege de cyaankali. Waarschijnlijk worden de stapels van elders betrokken. Er zijn tot 1933 schaatsen gemaakt.

Naast het gebruik van het naamstempel in het ijzer monteert hij ook metalen naamplaatjes op het hout, waarop staat: Schaatsenfabriek, P. v.d. Velden, Bleiswijk.

Bron

Van Glis tot Klapschaats (Wiebe Blauw), 2001

Produktie

Type schaats Ouderkerker schaats
Vestigingsplaats Bleiswijk
Periode 1910 - 1933

Merktekens

Merkteken schaatsenmaker P. v.d. Velden, Bleiswyk

Fotogalerij

Ouderkerkerschaats schaatsenmaker P. v.d. Velden, Bleiswyk
Ouderkerkerschaats schaatsenmaker P. v.d. Velden, Bleiswyk
Merkteken schaatsenmaker P. v.d. Velden, Bleiswyk
Merkteken schaatsenmaker P. v.d. Velden, Bleiswyk

Bleiswijk

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina