Pieter van Geer

Categorie Schaatsenmaker
Naam Geer, Pieter van
Geboren Leiderdorp / 19-1-1808
Overleden Utrecht / 23-5-1892

Beschrijving

Zoon van pannenbakker Willem van Geer uit Zoeterwoude. Pieter van Geer wordt zelf smid aan de Hogewoerd, hoek Rijnstraat, in Leiden. In de Leydsche Courant van van 14 januari 1833 adverteert hij met de melding dat hij 'maakt extra fijne SCHAATSEN, zonder en ook met een bijzonder toestel om dezelve aan den voet te verbinden zonder banden of lederwerk, welke zonder beklemming volmaakt vast en onbeweeglijk blijven zitten, en in een ogenblik af- en aangedaan kunnen worden. Recommendeert zich door eene prompte bediening.'

Wat precies onder 'toestel om dezelve aan de voet te verbinden' moet worden verstaan is niet duidelijk. Het zou kunnen duiden op schroefklemmen om de schoenzool of om een verbinding tussen de voetplaat en de zool van de schoen, naar het patent van de Engelsman James Cobbing van 26 januari 1830. In zal elk geval betrekking hebben gehad op een nieuw bedachte techniek. De belangstelling voor techniek is ook een zoon van Pieter van Geer, die eveneens Pieter van Geer heette, niet vreemd geweest. Hij werd later hoogleraar Wiskunde aan de Leidse Universiteit. Hij was collega en tijdgenoot van Hendrik Lorentz, de onovertroffen Nederlandse natuurkundige die in 1902 de Nobelprijs voor natuurkunde won.

Bron

Ron Couwenhoven (KD 42, pag. 18)

Niko Mulder (KD-42, pag. 4)

Aad van Ouweelen (KD 42, pag. 4)

Produktie

Vestigingsplaats Hogewoerd
Leiden

Merktekens

Reclames

Advertentie 1833 schaatsenmaker P. de Geer, Leiden
Advertentie schaatsenmaker P. de Geer, Leiden Leidsch Dagblad 14 januari 1833

Leiden

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina