Salvo

Categorie Schaatsenmaker
Naam Salvo
Geboren Estland
Overleden Estland

Beschrijving

De fabriek voor kunststofproducten "Salvo" is ontstaan ​​uit een klein samenwerkingsverband van gehandicapten, opgericht in 1948.  In het begin had "Salvo" 15 mensen in dienst, het produceerde brood en banketproducten en chemische benodigdheden.  De productie van meelproducten moest al een jaar na de oprichting  worden stopgezet.
 Aan het begin van de jaren 1950 fuseerden verschillende kleine bedrijven met "Salvo" (bakeliet-, metaal-, decoratie- en fourniturenateliers).  De belangrijkste productie in deze periode waren huishoudelijke goederen.

 In 1959 werd het bedrijf de productiegroep "Salvo" genoemd.  Het jaar daarop werden de bakelietwerkplaatsen van de fabriek "Metallprodukt" (voormalig "Estoprodukt") samengevoegd met "Salvo".  Een productiefaciliteit van bakeliet produceerde ook het speelgoed Flying Impeller en Be Crafty.

 In 1961 concentreerde het bedrijf zich op kunststofverwerking en de nieuwe naam van de industrie werd Plastic Products Factory "Salvo".  Naast andere producten werd er ook een ruime keuze aan speelgoed aangeboden: plastic poppen, poppenschoentjes en poppenmeubels, rammelaars, constructeurs.  Vooral kunststof bouwstenen uit het toenmalige assortiment werden populair.

 In 1963 werd de houten speelgoedwinkel van het productieteam "Loov Töö", dat al sinds 1944 speelgoed en souvenirs maakte, samengevoegd met "Salvo".  Als onderdeel van "Salvo" werden souvenirpoppen en andere souvenirs gemaakt van hout en plastic.  Na verloop van tijd veranderde de winkel in een groot bedrijf genaamd "Salvo Souvenirs", dat bijna 250 mensen in dienst had.

De productie van speelgoed "Salvo" stopte in 1993, toen de overheid een joint venture vormde met de internationale groep HTM "Sport" op basis van het bedrijf.  De productie van alleen individuele sportartikelen ging door (slalomschoenen, zwemvliezen) en slechts 400 van de duizend werknemers bleven over. In 2004 verliet de productie van HTM "Sport" sportartikelen Estland voorgoed.  De lijn die de beroemde "Salvo"-sleeën produceerde, werd verkocht aan het Finse bedrijf "Ferstoff".

Waarschijnlijk rond 1975 ging Salvo ook schaatsen maken en mogelijk tot ca.2008.

De Sovjetrepubliek Estland herkreeg in 1991 zijn onafhankelijkheid als soevereine democratische republiek.

Bron

Aad van den Ouweelen, 2022

Produktie

Vestigingsplaats Harju
Talinn (Estland)
Periode circa 1975 - 2008

Merktekens

Schaatsen schaatsenmaker Salvo, Harju, Talinn (Estland)
(het merk staat op de schoen)

Fotogalerij

Schaatsen schaatsenmaker Salvo, Harju, Talinn (Estland)
Schaatsen schaatsenmaker Salvo, Harju, Talinn (Estland)
Schaatsen schaatsenmaker Salvo, Harju, Talinn (Estland)
Schaatsen schaatsenmaker Salvo, Harju, Talinn (Estland)

Talinn (Estland)

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina