Sijbold Okke de Vries

Categorie Schaatsenmaker
Naam Vries, Sijbold Okke de
Geboren Woudsend / 5-12-1852
Overleden Leeuwarden / 21-5-1939

Beschrijving

Sijbold de Vries komt op jonge leeftijd naar IJlst, waar hij aanvankelijk gootmaker (loodgieter) is en later mastmakersknecht op een van de IJlster werven. Hij begint daarna zelf een mastmakersbedrijf aan het einde van het Uilenburg. Als ’s winters de zeilschepen wegens ijsgang een tijd lang aan de wal moeten blijven, vermindert de omvang van het werk. Om het personeel aan het werk te houden laat De Vries schaatshouten maken. Hij levert de houten aan IJlster smeden, die aan hem scheepsbeslag leveren. Van deze smeden betrekt De Vries ook schaatsijzers, zodat hij zelf complete schaatsen op de markt kan brengen. Hij voorziet die schaatsen van een eigen naamstempel. De smeden waar S.O. de Vries zaken mee deed waren waarschijnlijk Heero en Rink Nauta en Johannes en Douwe Douma. Tijdens de Eerste Wereldoorlog, als De Vries’ zoon het bedrijf al heeft overgenomen, raakt het maken van masten en schaatsen op de achtergrond en gaat men langzamerhand over op de handel in hout. De houthandel is later uitgebouwd door de gelijknamige kleinzoon S.O. de Vries. In juli 1923 vertrekt Sijbold de Vries van IJlst naar Leeuwarden.

Bron

Van Glis tot Klapschaats, 2001

Produktie

Type schaats Friese schaats
Vestigingsplaats Uilenburg
IJlst
Periode 1890 - 1914

Merktekens

Merkteken schaatsenmaker S.O. de Vries, IJlst

Fotogalerij

Friese schaats schaatsenmaker S.O. de Vries, IJlst
Friese schaats schaatsenmaker S.O. de Vries, IJlst
Merkteken schaatsenmaker S.O. de Vries, IJlst
Merkteken schaatsenmaker S.O. de Vries, IJlst

IJlst

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina