Sjoerd van der Ploeg

Categorie Schaatsenmaker
Naam Ploeg, Sjoerd van der
Geboren Driezum / 14-5-1911
Overleden Murmerwoude (nu: Damwâld) / 9-6-1992

Beschrijving

De vader van Sjoerd van der Ploeg is los arbeider. Sjoerd volgt in Leeuwarden de ambachtsschool en wordt daarna bouwvakker. In 1930 gaat hij in Oudwoude aan de Wijgeest wonen. Door de economische crisis is er geen werk te vinden en besluit hij schaatsen te gaan maken om in elk geval zijn kostgeld te kunnen betalen. Hij leert zichzelf het maken van schaatshouten. Hij koopt de ijzers bij smid Piet Rypkema uit Aldtsjerk, slechts vijf paar per keer om het financiële risico te beperken. Een buurman van Van der Ploeg heeft een freesmachine, die hij gebruikt voor het maken van de riemgaten.
De schaatsen worden voornamelijk in Oudwoude en omgeving verkocht. De schaatsen worden ook wel in opdracht gemaakt. In de oorlogsjaren worden oude gebruikte exemplaren vermaakt. In 1943 begint Van der Ploeg een eigen meubelmakerijin Murmerwoude (thans Damwoude) en maakt hij geen schaatsen meer.

Bron

Van Glis tot Klapschaats (Wiebe Blauw), 2001

Produktie

Type schaats Friese doorloper, Friese schaats
Vestigingsplaats Oudwoude
Periode 1932 - 1943

Merktekens

P. RYPKEMA
(op rechter schaats)
Merkteken S. van der Ploeg, Oudwoude
(op linker schaats)

Fotogalerij

Oudwoude

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina